Татяна Дончева ще цепи БСП с нова партия

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Имам една мечта – да спрете да ме питате за ДАНС и за службите за сигурност. Искам да ме питате за култура. Това обяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Татяна Дончева.

Настоящото правителство отбеляза един своеобразен връх в постигане на задкулисни зависимости. Задкулисието се изразява в това да дадеш политическите решение в ръцете на хората, които нито са избрани, нито желани. Рискът от тези решения е, че изборите и административните назначения, обществено известни, не вземат никакви самостоятелни решение. Това е големият проблем на българската политика, който гражданското общество усеща. Няма обаче механизми за решаване, защото това става от политическите партии, а партиите в актуалната власт са прекалено обвързани. Задкулисието минава през всички и те са оплетени като свински черва, смята Дончева.

По думите й, виждаме натиск от Европа, която зачете протестите и обяви, че е забелязала силната олигархична обвързаност и липсата на приличие при вземане на политически решение.

След грешните назначения правителството опитва да предложи социални решения, които са принципно добри, само че те приличат на историята – когато си загубил една любов, да си опиташ да я върнеш. По думите й, протестът е артистичен, но няма ефективност, защото няма политици, които да се съобразяват с това колко хора ги харесват или не и с това, че не могат да правят политика във враждебна среда. За тях времето е пари, те са там, за да изпълняват задачите на определен икономически кръг. Затова не зачитат протестите.

Според нея това лято може да мине безоблачно за политиците, но есента, с идването на студентите в София, това ще се промени.

Това, че управляващите се правят, че нищо не се случва – разхождат се по улицата, бягат за здраве… Когато ти не обръщаш внимание, неглижираш исканията на честните хора, те ще есктремизират претенциите си. И в един момент ти, като правителство, ще изпуснеш юздите, предупреди Дончева.

Според нея трябва да се въведе машинното гласуване на следващите избори. Не е толкова сложно, дори Уго Чавес го е приел, коментира тя. Не може да се извиняваме с неграмотните хора, защото се оказва, че в България изборните резултати се определят от най-нискообразованите граждани, които най-лесно се продават.

По думите й, винаги има задкулисие зад протестите. Има обаче чувствителност и напрежение, че никой не може да ги яхне, подчерта тя.

Според нея трябва нов политически субект в ляво.
Сергей Станишев

Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, … към профила
никога, при каквито и да е условия, няма да подаде оставка, категорична бе тя. Дончева обяви, че се работи по нещо, което да прекрати отношенията на част от левицата с „Позитано 20“, което по възпитан начин да отдели тези, които не искат да бъдат замесени с олигархията. В този политически субект, който ще бъде около движение 21, ще поканя хора, които зная, че стават. Ще има и десни, спокойно, каза тя. Предстоят организационни упражнения, които не трябва да стават обществено достояние, но този политически субект ще стане ясен през септември – октомври.