ABB гради най-голямата в света мрежа от станции за зареждане на електромобили – в Холандия

1
Добави коментар

от GreenTech.bg на 13/07/2013

ABB – компания, специализирана в електрическите решения – наскоро обяви плановете си да построи най-голямата в света национална мрежа от бързи зарядни станции за електромобили. Тя ще се намира в Холандия. Работейки в сътрудничество с холандската Fastned, ABB ще инсталира над 200 станции по холандските магистрали в рамките на следващите 3 години. Когато мрежата бъде завършена, според ABB, че нито един от всичките 16,7 милиона жители на страната няма да се намира на повече от 31 мили от най-близката зарядна станция за електромобили.

Всеки ден все повече автомобилни производители обявяват плановете си да произвеждат на електрически превозни средства. Въпреки това светът все още е далеч от революцията на електромобилите. Експерти казват, че една голяма пречка за навлизане на електрическите автомобили е притеснението на водачите относно това дали зарядът на батерията ще им стигне, за да пропътуват разстоянието, което желаят. Този страх се подклажда от факта, че в повечето страни няма достатъчно зарядни станции за обслужване на междуселищните пътувания. Инфраструктурата не може да бъде изградена само за няколко дни – но ABB и Fastned се надяват, че може да бъде изградена за няколко години.

Всяка от планираните над 200 станции ще бъдат оборудвани с няколко мулти-стандартни бързи зарядни устройства, като например 50 киловатовите Terra 52 и 53 Terra, които са в състояние да зареждат електрическите превозни средства в рамките на 15-30 минути. Бързите зарядни устройства ще бъдат разположени на максимум 50 км едно от друго по всички магистрали, обещават от ABB. Блкагодарение на този дизайн, който поддържа няколко стандарта за зарядни, мрежата ще бъде в състояние да обслужва ЕПС от всички основни марки автомобили от Европа, Азия и САЩ. От своя страна „облачното“ решение за свързаност, базирано на отворени стандарти – разработка на Fastned – ще създаде лесен и удобен начин за плащане и сервиз.

Публикувано в Коли