Кратка история на презерватива

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

По времето на Тодор Живков употребата на думи като презерватив и кондом е била забранена и на нейно място се е използвал евфемизмът „Артикул 13“. Днес наричаме тези предпазни средства как ли не, включително и със странни наименования като капут, гумичка, шлифер, и др. Ако ви питам обаче откъде произлиза оригиналната дума „кондом“, сигурно няма да можете да ми кажете. Не се заяждам – и аз не мога. Никой не може.

Може би най-популярната легенда, която циркулира в англоговорящия интернет, е тази за доктор Кондом – лекар, живял по времето на Чарлз ІІ, и посветил се на патриотичната задача да опази кралските… бижута. Етимолозите и историците обаче са категорични по въпроса, че това е невъзможно, понеже презервативи са се използвали далеч преди управлението на Чарлз ІІ, което се е случвало между 1660 и 1685 година. Всъщност, най-старият претендент за първа документирана употреба на презерватив са скални рисунки във френската пещера Grotte des Combarrelles, датиращи отпреди 11–13 хиляди години.

Други археологически сведения пък говорят за материали като коприна и промазана хартия в Китай, както и за черупка от костенурка и рога в Япония. Всички това прави историята за доктор Кондом съшита с някои от по-светлите конци, които можете да намерите в чекмеджето си.

Нищо от споменатото дотук обаче не ни дава и бегла представа кога и къде се е зародило нашето мистериозно наименование. Думата за първи път се появява, сякаш от нищото, през 1666 година в един английски доклад във връзка с раждаемостта, който установява, че употребата на „кондони“ значително е намалила случаите на раждане в последно време. Малко по-късно, през 1705, следва едно писмо, което гласи, че Вторият херцог на Аргил, Джон Кемпбъл, пристига в Лондон и носи в себе си „инструмент, който се зове Куондам и е удачен за развращаването на много качествени жени…“.

До 1717 година изглежда терминът е намерил своето широко разпространение и английският лекар Даниел Търнър дори писмено осъжда употребата на презерватива в своята „Практическа дисертация по сифилис“. Това е една от първите крачки в дебатите по етическите проблеми около този тип превенция. За сметка на това самото изделие и неговият пазар вече са достатъчно добре развити. Джакомо Казанова е една от най-отявлените личности в историята на кондома и по всичко личи, че е изобретател на един от първите методи за тестване на неговата цялост – надуване за изобличаване на скрити дупки.

Thinkstock/Guliver До началото на ХХ век историята и наименованието на този велик артикул все още са обгърнати в мистериозна мъгла. Стоят няколко потенциални етимологични възможности – френска, персийска, италианска и латинска.

През 1904 година ученият Ханс Ферди излиза с идеята, че кондомът е кръстен на едноименното село Кондом, намиращо се в Южна Франция. Зад това предложение не стои нищо друго, освен името, и самият Ферди се отказва от теорията си в полза на латинската дума condus, която означава нещо, което съхранява (буквално презерватив). В отговор на това един друг учен, Уилям Крук, пише в своята монография „В търсене на доктор Кондом“, че понятието condus е излязло от масова употреба още през 500 г. сл.н.е.

През 1911 година Пол Рихтер се опитва да придаде на думата още по-екзотичен произход, настоявайки, че тя се корени в персийското kondü или kendü, което е глинен съд за съхранение на зърно. Вечно скептичният Крук обаче казва, че контрацептивните свойства на презерватива са открити много по-късно от способността му да предпазва от болести, затова историята със „съхранението на семето“ не важи. На свой ред той се заравя в латинско-английските речници и намира думата condum, означаваща чаша или тенджера. Решава, че е на прав път, но след известни усилия не съумява да докаже връзката между двете понятия и отсича, че произходът на кондома със сигурност не е латински.

Търсенето обаче продължава и по някое време сред възможните кандидати се отличава италианското guantone, производно на думата guanto – ръкавица. Един друг учен на име Закариас Тънди пък се завръща към латинския през 1985 година и предлага версията си, че кондом е комбинация от con (с) и duma (купол).

Последният известен ни опит е направен от Айн Колиър, който в книгата си The Humble Little Condom (Скромният малък презерватив, в свободен превод от английски) от 2007 г. лансира идеята, че кондом е изопачаване на латинското cumdum – ножница…

Тази интересна информация ни бе споделена от нашите колеги от Fitwell.bg. А ето и още няколко техни предложения:

Дъвчете хубаво, за да се нахраните хубаво

Където съм аз, там е и той

Размерът има значение, но влияят ли му тренировките?