Как да защитим мозъка си?

8
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 237 пъти | добавена на 18.07.2013 г.

От възрастови изменения на мозъка, защита оказват ягодите, малините и боровинките (черна и червена).   В черната боровинка, градинската и горска ягода се съдържат много полифеноли, с помощта на които мозъкът осъществява най-важните си функции, и осъществяват защита от интоксикация на кръвта с токсични протеини.

Болестта на Паркинсон и Алцхаймер, които се появяват при хора в напреднала възраст, е възможно да се победи с помощта на полифеноли, пишат Медвести. Учени от Университета на Мериленд, с експерименти върху мозъците на мишки и плъхове, установяват, че при гризачите хранени с боровинки, мозъчното вещество не е било поразено от токсини.

Снимка: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

След двумесечна дажба с полезни плодове, плъховете били облъчени и ускорено състарени. След първата серия облъчвания гризачите били разделени на две групи: първата проверили след месец, като продължавали да се хранят с плодове, а втората оценяли на интервали от 36 часа. В края на едномесечения срок, било установено, че плъховете са развили мощни защитни функции срещу радиацията. Учените предположили, че затова са помогнали фитонунтриенти.

При поражение от болестта на Алцхаймер или на Паркинсон обикновено организма се задръства от голямо количество токсичен протеин. Ако в това време започне активно хранене с плодове, следва бързо натрупване на АВТОФАГИ, които предотвратяват натрупването на токсини. Проведените по-рано ягодови диети, преди този експерименти също показали тяхната полезност.

Етикети

мозък, защита,