Днес+ :: Първа възстановена римска крепост у нас – Цари Мали град

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Първа възстановена римска крепост у нас – Цари Мали град

18.07.2013 16.26

В село Белчин край Самоков бе открита реставрираната антична крепост „Цари Мали град“. Лентата на археологическия обект преряза регионалният министър Десислава Терзиева.

За реализацията на проекта са били използвани над 5 млн. лева по европейски програми. Инвестицията е значителна за региона и като пряк резултат води до разкриването на 63 нови работни места, посочи Терзиева. Тя призова местния бизнес да бъде активен и максимално да се възползва от новите възможности, които предлага новият туристически център.

На церемонията за пръв път отвори врати за посетители реставрираната късноантична крепост. Изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364 – 378 г.) Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители на 20 юли със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

На откриването присъстваха още министърът на културата Петър Стоянович, както и кметовете на Самоков и Белчин. Към момента за близо 16 млн. лева са изпълнените или в процес на реализация проекти, финансирани по ОП „Регионално развитие“ на територията на общината. /btvnews.bg

Днес+