Знаете ли къде е най-старото дърво в София?

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Вековните дървета в София са 71, а в софийската част на Витоша – още 23, сочат актуалните данни на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – София, предоставени на БТА.

Най-многобройни сред тях са летните дъбове – близо 50, които са и сред най-дълголетните растения. Сред вековните растения, които могат да се открият в столицата са осем чинара и три бадема.

Срещат се още бряст, благун, айлант, смърч, чинар, софора, ясен, цер, черница и момонтово дърво.

На Витоша освен летен дъб, могат да се видят над столетни растения и от вида зимен дъб.

Най-старото живо дърво в столицата е черница на възраст около 650 години, която расте на софийската улица „Искър“. Тя достига височина от 20 м и има диаметър на стъблото от 4,1 м.

По възраст я следва шествековен летен дъб с три стъбла, който се намира на ул. „Златен рог“ в столичния квартал „Лозенец“.

На пет века са три от летните дъбове – на ул. „Йоан Екзарх“ в кв.“Лозенец“, в с. Мърчаево и в с. Драгалевци.

В район Панчарево – основно в селата Бистрица и Кокаляне, има още 35 вековни дървета – горун, благун, летен дъб, цер и бук.

Най-старото дърво в България е Байкушевата мура – в парк Пирин – на около 1300 г.

От екоинспекциите извършват проверки за екологичното състояние на дърветата всяка година и регистрират настъпилите промени. Грижа за дърветата обаче имат общините, на чиято територия се намират.

С популяризирането на вековното богатство на столицата са се заели няколко неправителствени организации в рамките на проект „Вековните дървета говорят 2.0“.

Целта е софийските вековни дървета да се популяризират като безценно природно богатство сред младите хора, жителите на столицата и гостите на града.

Един от резултатите по проекта ще бъде актуализиране и издаване на карта на вековните дървета в София, която ще бъде безплатно разпространявана чрез информационни центрове и организации в столицата с идеята да достигне до жителите и гостите на града и да ги отведе в свободното им време до някои от най-интересните дървета, които ще бъдат обозначени с табелки.

Тази година вековните дървета са акцент и в националния конкурс „Дърво с корен“, като са отделени в специална категория „Вековните дървета говорят“.

Организациите-партньори по проекта смятат, че ще бъдат открити и регистрирани и нови вековни дървета в София.