Кога за бебето има риск от поява на диабет?

1
Добави коментар

Още преди бебето да се появи на бял свят ние изчитаме куп литература и не спираме да търсим информация и съвети за това как да се грижим за него. От сменянето на пелените, до първите думи – всеки ден за нас е вълнуващ и притеснителен.

Но често в стремежа си да бъдем добри майки, допускаме и някои грешки, особено тези в храненето на бебето. Последни изследвания показват, че храненето на детето в първите месеци може да увеличи или намали риска от развитие на диабет тип 1.

Според учените, бебетата, които са захранвани с по-твърди храни между четвъртия и шестия си месец имат по-малка вероятност да развият този тип диабет, в сравнение с тези, при които твърдите храни започват да се дават след шестия месец или преди четвъртия.

Консумирането на плодови сокове преди четвъртия месец също е сочено като рисков фактор. Имунната система на бебетата все още е в процес на разгадаване. Проучванията продължават и учените ще се опитат да установят дали кърменето в някои случаи може да предотврати развитието на диабет от тип 1 или е рисков фактор.

Докато изследванията продължават, придържайте се към съветите на педиатъра, за да расте вашето бебе здраво и щастливо.