Откриха реставрираната антична крепост „Цари Мали град“ край Белчин

1
Добави коментар

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри реставрираната антична крепост „Цари Мали град“, село Белчин, община Самоков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

 Проект „Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град” е успешно завършен по приоритетна ос „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“ по ОП „Регионално развитие“. За реализацията му е осигурено финансиране за над 5 млн. лв. Инвестицията е значителна за региона и като пряк резултат води до разкриването на 63 нови работни места, заяви министър Терзиева.

 Тя призова местния бизнес да бъде активен и максимално да се възползва от новите възможности, които предлага този конкурентоспособен туристически център.

 На откриването присъстваха още министърът на културата Петър Стоянович, кметовете на Самоков и Белчин, други гости и участници от проекта по реставрирането.

 Към момента за близо 16 млн. лева са изпълнените или в процес на реализация проекти, финансирани по ОП „Регионално развитие“ на територията на община Самоков.

В началото на юни общинският съвет в Самоков постанови билетът за новия музеен комплекс да струва 4 лв..

Комплексът, който се намира на хълма Св. Спас над Белчин, включва възстановена част от древна римска крепост, в подстъпите към върха преди няколко години бе възстановена някогашната църква „Св. Петка” и бе открит етнографски музей – филиал на Историческия музей в Самоков.

 Учениците, пенсионерите и студентите ще влизат в Цари мали град срещу билет на половин цена – 2 лв. За децата до 7 г. и за хората с увреждания посещението ще бъде безплатно.

 Екскурзоводска беседа ще струва по 2 лв. на човек от групата, а ако екскурзоводът е археолог – 3 лв. 4 лв. на човек ще излиза беседа на чужд език. Групите трябва да бъдат от поне 5 души. Ще може да се ползва и специално устройство „Аудиогид”.

По предложение на кмета на община Самоков, Владимир Георгиев, бе прието в един ден от седмицата – сряда, входът да бъде безплатен.

Безплатни ще бъдат и беседите за учениците, с чиито училища Община Самоков е сключила договори за съвместна дейност.

Понеделник пък ще бъде почивен ден за обекта.

Етикети:
, ,