Александра Сърчаджиева готви само когато Иван Ласкин е на турне

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

В дома на Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева има само една кулинарна книга – подарък от него за нея. Малко след като я получава, тя решава да му върне жеста и му купува готварска престилка. „Нещо ми става, като застана до печката. Получавам рязко сърцебиене и започва да ми се вие свят“, смее се актрисата.

Затова в тяхното семейство готви Ласкин. Александра запрята ръкави в кухнята само когато той е на турне.

Докато бил в къщата на „Биг Брадър“, прекарала 3 кошмарни седмици, защото освен че липсвал, трябвало да готви ако не всеки ден, то през ден. „Все пак детето не може да яде само пица“, казва тя. Дори когато 3-годишната София била малка, на майка й не се налагало да прави дори пюрета и сокчета, защото кърмела бебето до година и половина.

Когато се наложи да кулинарства, актрисата редува няколкото манджи, които се научила да готви от съпруга си – пиле с ориз, мусака, пържоли на фурна с картофи. Но гледа да се улесни максимално – когато готви мусака, слага в тавата абсолютно всичко накуп и пече. Нищо не запържва или задушава предварително. Умее да готви и един вид риба – сьомга на фурна под фолио. „Намазвам я с малко зехтин, лимонов сок и чесън и за 20 мин става супер. Но другите риби ми се струват много сложни“, казва актрисата. Но няма проблеми, защото кухнята си е запазена територия на Ласкин. „Знам няколко добри испански рецепти, 2-3 френски, готвя индийски традиционни лещи, азиатска, арменска кухня“, обяснява актьорът.

В повечето случаи, когато надява престилката от Александра, сам измисля различни ястия и не спазва точно пропорции. „Готви много. Така се разтоварва, което за мен е идеално“, смее се съпругата му.

Нещо повече – освен че се грижи за менюто, Ласкин сам си пазарува продуктите, а после слага и масата. „Който както се уреди“, казва жена му. Тя, разбира се, винаги е готова да му помогне с каквото може и често му асистира, докато готви – бели лук, реже морков и изпълнява други задачи, които той възложи. „Интересно ми е да гледам, но да не готвя аз“, казва Сърчаджиева.Последният специалитет на Ласкин бил задушен заек. „Може да се приготви по най-различни начини. Обикновено го пека с масълце, понякога с малко бяло винце, слагам много моркови и чесънчета около него“, обяснява актьорът.

Той е ловец, но нарамва пушката по-скоро за да се разтоварва с разходки, отколкото да отсрелва дивеч. Но няколко пъти е носил вкъщи пъдпъдъци, които пак сам приготвил. „Рядко ходя, а и сега не е сезон“, казва Ласкин. „Ловът е, за да избяга от лудницата. Той ходи пеша по 6-7 км на ден, така си почива. А и на лов е много забавно, аз също съм била с него“, казва Сърчаджиева.

Тя и Ласкин обичат да са заедно сред природата, затова всеки път, когато им се отвори свободно време, тримата с малката София тръгват по излети.

Това е едно от малкото здравословни неща, които двамата съпрузи правят, и то защото обичат. Иначе относно менюто не подбират кой знае колко. Ядат и пържено, и от вкусните питки, които Ласкин меси от време на време, и любимите шоколади на Александра. „Не спазваме никакви диети, с нищо не се ограничаваме“, казва тя. Не спортуват, пият газирано и доста кафе. Ласкин предпочита черен чай, който си купува от Турция. Преди време тя била на по 7-8 кафета на ден, но сега е свела кофеиновите дози до 2 кафета с по 4-5 захарчета или мед. Единственото, което актрисата избягва, е лютото, макар, че много обича. Има гастрит. Но пърженото не пречи. „Не обичам гъби, пържени яйца и всякакви миризливи сирена“, добавя тя.

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА:

Елементарна бисквитена торта

ПРОДУКТИ:

Бисквити „Закуска“, малко прясно мляко за потапяне, 2 кремчета на прах и още прясно мляко за разбиването им, домашно сладко или шоколад, шоколадови пръчици (количествата зависят от размера на съда за тортата).

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме бисквитите и потапяме всяка в прясно мляко. После нареждаме първия слой в подходящ съд.

Приготвяме кремчетата според указанията на опаковката (обикновено се смесват с прясно мляко и се разбиват с миксер за 3 мин).

Мажем първия слой крем, например ванилов, редим бисквити и слагаме от втория – най-добре шоколад.

Редуваме 3-4 пъти и най-отгоре поръсваме с настърган шоколад или пръчици. Ако сме решили да използваме домашно сладко, може да вземем кремчета ванилия и ягода вместо шоколадово. Оставяме тортата в хладилник за 24 ч.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти