Да спестяваш или не – това е въпросът

13
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Да спестяваш или не – това е въпросът

22 юли 2013 | 11:00

3258

Вече 32 поредни месеца населението в страната трупа пари на депозит в търговските банки. Ръстът към края на май е до актуалните 36.79 млрд. лв.

Няколко факта, според Profit.bg, сочат, че ръстът вече е към своя край. Това ще стане ясно най-рано на 31 юли (сряда), когато излизат данните за банковата ни система към полугодието.

На първо място – налице е тримесечен спад на новите спестявания. От близо половин милиард нови депозити за февруари, ръстът през март и април е от 190 и 52 млн. лв. За май увеличението е само от 16 млн. лв.

За последно спад в спестяванията на домакинствата е наблюдаван през септември 2010 г., когато изтеглените пари от влогове в банките са надвишили новодепозираните с 24.9 млн. лв.

Припомняме, че според мнение на Маргарита Петрова-Кариди, генерален директор и член на Съвета на директорите на Банка Пиреос, изказано по време на форума Шумът на парите през май, голяма част от ръста на спестяванията се дължи на пари от чужбина, идващи у нас по една или друга причина.

Привлекателността на страната ни като депозитна дестинация обаче е към своя край. По данни на
БНБ през май 2013 г. спрямо май 2012 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0.95 пр.п. до 4.06%, а по тези в евро – с 0.80 пр.п. до 3.74%.

За ниската доходност по спестяванията предупреди преди месец и управителят на централната ни банка Иван Искров.

И така – ще продължава ли да трупа българинът средства в банките, при положение, че лихвите продължават да падат или ще потърси и други алтернативи на свободните си средства.

Отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки депозант, но е факт, че тук влияние ще играе и безработицата в страната ни, която надхвърля 12%. По-голямата безработица би означавало и спад на спестяванията ни, тъй като всеки осми българин вече не може да разчита на фонд „работна заплата“.

Етикети:

депозити,
лихви,
банки,
българска народна банка

7 харесват тази статия

0 не харесват