Шоколадови бонбони

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси – тел. 942 25 31.

Кой готви: 

Шеф Ради Стамболов ви предлага рецепта за шоколадови бонбони, които може да опитате в неговата „Шоколадиерница“ в София. Оттам може да си купите и шоколадово суши, шоколадови червила и дори да гледате на място как се приготвят.

Продукти:

Черен шоколад (в домашни условия – разтопен на водна баня)

За трюфел крема: 250 г черен шоколад (с 53,8% какаово съдържание), 100 г млечен шоколад, 200 мл сметана

Начин на приготвяне:

Пълним с течния шоколад (разтопен на водна баня) формите за бонбони. Изчакваме няколко секунди и обръщаме формата, за да остане шоколад само по стените на вдлъбнатите форми – това ще е горната част на бонбоните. Формата трябва да е поликарбонатна, иначе няма да станат красиво гланцирани.

Изчакваме 10 мин на стайна температура да стегне шоколадът и слагаме пълнежа, но не съвсем догоре на формите. Може да е от домашно сладко или трюфел крема. В него може да се добави екстракт от зелен чай, от пъпеш и т.н. Кремът се приготвя от заврялата на слаб огън сметана, в която слагаме шоколада да се разтопи, и после оставяме да се охлади.

Оставяме бонбоните за още 10 мин и допълваме формите с шоколад – това ще е долната част на бонбоните. Отстраняваме излишния с шпатула. После ги охлаждаме за 10-15 мин. Ако използваме хладилник в домашни условия, добре е да ги сложим най-долу при зеленчуците, където температурата не е много ниска – 10-12 градуса. После обръщаме и изваждаме бонбоните.

* Шоколадовите изделия трябва да се съхраняват на не по-малко от 22-23 градуса. Правилното темпериране гарантира чудесен блясък.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти