Пътеводител на най-яките места за срещи и изкуство – Edna.bg

0
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

София
Орлов мост – няма друго място, където можете да срещнете повече цветни, усмихнати, смислени хора като мостът на орлите, известен вече и като центърът на протестите. Тук витае духът на революцията, прoмяната и живата енергия на младостта и дръзновението. Сред детски рисунки, тъпани, колоездачи, кучета и влюбени, ще намерите стар приятел, нов познат, и със сигурност ще се почувствате малко по-себе си! Тук живее най-креативният дух на мъдрата ни столица, и най-свободният.

Орлов мост

„Стърлинг клуб“ – едно малко познато място, което спокойно бих нарекла раят на антиките. Тук времето е спряло, влизаш и загубваш всяка представа кой ден сме, коя година, на коя географска ширина. Все едно си едновременно в локалите на Париж от времето на Тулуз Лотрек, ту в задимените барове на Сан Франциско или Ню Орлийнс от ерата на бел епок, ту в руски трактир, ту в изтънчено виенско кафене. Само си пожелай! Освен всичко друго можеш да погалиш ушите си с ретро музика – джаз, соул, блус, дори рок и реге. Барът не е много голям, затова големите и шумни компании го избягват. Но пък чудесно би било да доведете сродна душа и да побъбрите, а дори и да помълчите. Организират се лайфове и караоке партита, частни партита, празници, коктейли и други мероприятия. Цените са добри, а обслужването на ниво.

Клуб „Стърлинг“ в София

Стара Загора
Няма да ви изненадам като ви кажа, че в града на бирата и Берое най-популярен продъжава да бъде клуб „Drums“. Неслучайно той е почти институция за заралии – това не е просто култов рок клуб в центъра на града, а и място, в което могат да се срещнат най-интересните персони – търсачите на силни усещания, рокерите, хората на изкуството – музиканти, творци, интелектуалци.

Стилът на „Drums“ е близък до този на класическите ирландски пъбове, създава приятелска и отпускаща атмосфера с естествената дървена мебелировка, богатата колекция от наливна и бутилирана бира, сериозното разнообразие от марково уиски. Тук няма компромиси с музиката, която е само за ценители – рок, джаз и ритъм енд блус. Мястото е добро за всеки, пожелал едно приятно и разтоварващо преживяване. Подходящо както за любовна среща, така и за събиране в приятелска компания. През лятото едно от най-приятните места е градината, защото предлага безценна гледка към всичко случващо се на Главната.

Пазарджик
Въобще няма да търсим барове и клубове тук, а направо ще се отправим към шахматните маси до театъра. Те са нещо като реплика на тези, които си виждал пред Народния театър в София. И тук се събират все свободни хора, пият бира, говорят си, смеят се, други играят шах, слушат музика. Можеш да дойдеш сам, а може да доведеш и приятели. Излиза евтино и неочаквано забавно. А и през активния сезон можеш да се запознаеш с любимите си актьори от театъра.

Арт пространството „Къща в небето“ в Шумен

Шумен
Безспорно и категорично мястото в Шумен е „Къща в небето“ – къща за изкуство и приятели! Това е най-новото и култово място в града. Продават се арт сувенири и бижута, книги, предимно на български автори, издадени от „Жанет 45“, правят се четения, уъркшопи за деца, които искат да ръкоделстват, и какво ли още не?! Можете да се отбиете, просто да изпиете една студена домашна лимонада и да разгледате красотиите там, както и да се запознаете с местните феи – Пламена, Бояна, Дилянка. Те имат наистина, ама наистина златни ръце и голямо сърце! Това си личи от всеки сантиметър в къщата. Един истински уютен оазис.

Център „Елиас Канети“ в Русе

Русе
В един от най-аристократичните и красиви градове има за щастие избор от места за култура и срещи. Ще припомня само Център „Елиас Канети“ и Дом „Елиас Канети“ – подразделения на Дружеството, носещо името на русенския нобелист. Домът е предназначен за алтернативна култура. Тук можете да гледате млад театър на неформални групи, да слушате четения, джем сешъни.

Кафене-библиотека „BH – библиотеката“ в Русе

Но за мен особено очарователно е едно кафене с книги, наречено „ВH – библиотеката“. Това е едно прекрасно място за среща с книгите, с приятелите и с безвременните ценности в живота. Ражда се като идея в края на 2010 г. като място, където всеки да намери нещо, което да го бутне напред. Както тук казват „това е място с нови хоризонти за търсещите хора“. Можете да вземете някоя от над 2000-те книги, както и просто да поговорите с хора от всякакви краища на света с най-различни интереси. Кафето: запазена марка на ВН – зърната се смесват и пекат специално за мястото тук от бариста II-ра степен Йордан Дъбов. Напоследък интериорът се обогатява с все по-красиви фотоизложби.

Клуб „Мелон“ във Велико Търново

Велико Търново
Търново е една от джаз столиците в България, наскоро там протече за пети път „Дикси Джаз“ фестът. Местният „Роял Дикси Бенд“ пък отпразнува своята 30-годишнина! Техен солист от три години насам е безкрайно талантливият Цветомир Цанков, който освен това свири и на банджо. Ако искате да чуете Цецо на живо, можете да посетите и клуб „Мелон“, където той също се изявява.

Клуб „Мелон“ – музикален клуб с жива музика, естествено притегателно място за меломани и естети. Ако сте гост на града, задължително останете да нощувате и идете да поотпуснете в „Мелон“. Това място крие винаги приятни изненади!

Маршрутът ни ще продължи с още интересни места, а дотогава – не забравяйте, купонът е там, където е доброто ви настроение, а то често се крие, затова отворете широко сърца и просто излезте!