Отоплението в днешно време

2
Добави коментар
sdeath
sdeath

Отоплението в днешно време

Какво е отоплението в днешно време – улеснява ли ни или напротив , кара ни да се „бъркаме“ все повече за удобството да утопляваме все повече и повече помещения , за да се чустваме по-добре зимно време.

Напоследък все повече от хората избягват отопляването зимно време с уреди тип климатици , конвектори и малки печки, като се набляга на централизираното отопление с котелно , парно или камини и котли с водни и въздушни ризи. Този тип отопление е много по-удобен поради факта ,че по този начин имаме възможност да отоплим изцяло сградата или имота който обитаваме , но за сметка на това е важно да определим дали си залужава. Често сметките за ток и парно са доста големи и се чудим как тогава да заплащаме за централно отопление с котел или камина , няма ли това да струва дори още повече. Но ако се консултираме с специалист инженер, ще разберем ,че това не винаги е така. Зависи и е относително и понякога е по-добре ако отопляваме цяло помещение , като се поддържа една постоянна нормална температура за живеене , отколкото когато отопляваме по-малка площ непрекъснати – например с климатици.

В наши дни има все по иновативни камини и котли , които са много далече от спомена за онези стари отоплителни уреди , заради които един човек трябва да се загроби и да служи като „въглищар“ зареждащ уреда непрекъснато с горивото което използва. Пример за такъв тип отоплителни уреди са – котли на пелети. При котлите на пелети , много от процесите и механизми на работа са напълно или полуавтоматични. Това свежда единствено човешката намеса до изхвърляне на изгорялата пепел от резервоара. Друг голям плюс е и еколочино чистото гориво което те използват – пелетите. Те отделят много по-малки количества отпадна пепел и въглероден диоксид в атмосферата. Друг важен плюс на пелетите е и високия КПД на изгаряне – до над 95%.

Ето ,че в днешно време има напълно реален и възможен избор за отопление зимно време , при който можем да отопляваме по-големи площи без да се налага да заплащаме за това непосилни сметки. Добре е да се има предвид единствено отопляемата площ и какъв по мощност котел ще е необходим за да покрие нуждите ни за отопление.

Отоплението зимно време не винаги е скъпо!

Tagged in:

зима

котли на пелети

отопление

пелети

пелетни котли