Какъв килим да изберем за дома?

1
Добави коментар

Всяка година по това време притежателите на килими е добре да се подсетят да ги изперат. Но каква е статистиката – за и против килимите у дома? И дали притежателите им разчитат само на лятото, за да ги изперат и освежат. Техниката се развива и вече можеш да си изпереш килима на място и да го правиш не един път годишно, а всеки месец.

Но все пак, ако сте притежател на килим, какви са според вас предимствата? Какво ще кажете на някого, за да го убедите да си купи килим?

По-уютно

Което си е вярно си е вярно. Наистина килимите създават невероятна домашна атмосфера. Внасят много повече топлина, уют и цвят.

Номерът тук е да преценим правилно размерите на помещението, стила и останалите елементи от обзавеждането.

Мокетът

Вече все по-рядко се използва мокет в цялото жилище, но пък мокетените килимчета и пътечки в свежи цветове са прекрасен акцент. Лесно се почистват и лесно се съхраняват. Обикновено не са обемни .

Къде да сложим килим и къде не?

Хубаво е да помислим с каква цел слагаме килима – да ни е меко на крачетата, да ни е цветно, да ни е топло зимата. Обикновено навремето точно това е била и основната функция на килимите – в студените зими да топлят. Сега повечето хора са доста разглезени с парно, климатици и всякакви отоплителни системи и затова и килимите в основната си функция са напълно излишни. Разбира се не за всички хора.

Друг щекотлив въпрос е – дали да сложим килим, където най-много стъпваме или именно там да не слагаме.

Ако имаме малки деца и кучета – килимите в повечето случаи играят ролята на фитнес уред. Ще кажете нали за това има прахосмукачки. Има, има… ама не всяка може да премахне добре космите от килима и се налага да правиш котешки гърбици с четка и мокър парцал в ръка.

Различен килим за всяка стая.

Това се разбира от само себе си.

За антрето е добре да подберем килимче, което лесно се почиства и е в цвят, който и леко замърсен няма да се набива на очи.

За детските стаи може да изберете пъстри килимчета.

За момченца са удачни и тези, които разказват истории. Например – килимче с улици, къщи, светофари… така малчуганът ще може да си кара количките по килимчето на воля.

Продават се и гумени килимчета – тип пъзели. Може да наредите толкова части, колкото са ви необходими, да ги намалявате и увеличавате, да ги размествате. А детето ви да придобива умения, докато нарежда пъзела с животни, коли или други… Е, имайте предвид, че вие най-често ще го редите, така че може да си измислите упражнения – примерно изправяне и навеждане при поставянето на всяко парченце, редене за време и т. н.

За момиченца предложенията за килимчета са още по-разнообразни и прекрасни. Трябва да съобразите килимчето с мебелировката на стаята и с желанията на принцесата… ако е на вълна всичко в розово – значи може и да е розово.

Не знам дали някой е толкова смел, за да заложи на бял или много светъл килим? Освен ако си няма чистачка и си разнообразява живота с вгорчаване на живота на зависимите от него. Всяко и най-малко петънце си личи, чисти се трудно и разваля общото впечатление.

За спалнята – Може да изберете малки килимчета или пътечки, ако спалнята ви е едно голямо легло и малко пространство около него. Е, ако е просторна, тогава вече може да проявявате фантазия, но в противен случаи няма защо и да се оглеждате за килими.

Тъй като килимите са една от по-дълготрайните инвестиции е добре преди да купуваме хубаво да си помислим, да премерим, да преценим дали ако пребоядисаме стените в друг цвят догодина този килим ще отива и т. н.

Първо защото цената е важна, второ защото много малко от нас могат да си позволят да си купят по няколко килими за една и съща стая и да си ги сменят като пердета или възглавнички – най-малкото защото са обемисти и няма къде да ги съхраняваме.