Цари Мали Град: Крепостта на Белчин – траки – Peika.bg

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Преди броени дни врати беше открита първата възстановена антична крепост в България

Имало някога, преди много десетки години, голямо селище, известно като Цари Мали град. Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. Там, на един хълм, се издигали белите стени и кули на крепост, които напомняли на местните хора за величието на Цариград. Чак до 19-и век били запазени части от това укрепление. И до ден днешен в съзнанието на хората Цари Мали град е старото име на село Белчин (онова село, с многото щъркели и минералните извори).

Тези легенди стават причина през 2007 г. на хълма Свети Спас да започнат разкопки, които разкриват останки от тракийско светилище, древноримска крепост, средновековни църкви.

От 20 юли 2013 г. крепостта е възстановена и отворена за посещение за всеки, любопитен да види как са изглеждали нашите земи преди векове. Освен мини урок по история, мястото е и чудесна идея за разходка с деца. До крепостните стени има изграден въжен парк и площадка за деца от 3 до 12 години.

Полезна информация: Крепостта Цари Мали град се намира в село Белчин, на 15 км от Самоков и на час път от София (около 50 км). Работното време е от вторник до неделя от 9 до 18 часа. Билетът е 4 лв. за възрастни, 2 лв. за учащи и пенсионери. Допълнителна информация ще намерите тук. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!