Любителите на сладкото

3
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 277 пъти | добавена на 25.07.2013 г.

Понякога чувате, не мога да отслабна, защото не мога да се откажа от сладките! Любителите на сладкото не знаят, че жаждата за прости въглехидрати (захар) означава липса в храната на сложни въглехидрати. Те са тези, които ни дават витамини, минерали, и най-важното – енергия! И затова като се възстанови равновесието на въглехидратите, вие вече не търсите сладко.

Запомнете: на ден трябва да се ядат 250 грама въглехидрати. Това са или 5 порции зеленчуци или две порции плодове или 4 порции пълнозърнести храни (хляб, кафяв ориз, макаронени изделия, пшеница).

Снимка: rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Плодовете също принадлежат към сладките, защото те съдържат фруктоза. Трябва да контролирате размера на порциите!

Още за сладкишите. Не е необходимо да си ги забранявате напълно. Яжте от тях не преди, не вместо, а след хранене. Изберете „правелните“ – бонбони, желета, мармалади.

Протеиновите продукти са също много насищащи! Техният недостатък е, че рибата и месото често съдържат много мазнини. Преди готвене, ако е възможно, го нарежете. Изберете правилния начин за готвене. Кюфтета на пара са не по-малко вкусни, отколкото пържени. A пиле, печено на скара, съдържа по-малко мазнини, отколкото пържено в тиган. За да се осигури на организма ценни полиненаситени мастни киселини, яжте най-малко две порции риба на седмица. И не се увличайте по сьомга: тя може да е много полезна но е и много мазна. Месото и рибата понякога може да бъде заменени и с морски дарове, яйца и бобови растения – леща, грах, боб. Не забравяйте за нискомаслени млечни продукти – прясно и кисело мляко, извара. Те са източник на калций.

Етикети

диета, сладко, захар, хранителен режим,