Опасностите на лятото – лаймска болест

5
Добави коментар
sun_sky
sun_sky

Puls.bg

  |   22 май 2009
  |   Коментари 0

Настъпването на лятото освен добро настроение и положителни емоции носи и немалко рискове. Ежегодно, през летния сезон , десетки хора постъпват за лечение след ухапване от кърлежи. Освен че са неприятни, ухапванията от кърлежи могат да застрашават здравето и дори живота на човек. Чрез ухапване се предават инфекциозни заболявания като марсилска треска, ку-треска,  кримска-конго хеморагична треска  и най-опасната за човека- лаймската болест.

 

Всяка година се докладват за десетки хора, постъпили в болница, вследствие ухапвания от кърлежи.  

Лаймската треска се счита за сравнително ново заболяване. За първи път е регистрирано и описано през 1975г. в САЩ. Лаймската болест представлява е преносимо инфекциозно заболаване. Специалистите са установили, че кърлежи от вида Ixodes ricinus са основни носители на треската. Този тип кърлежи са  пасищни и се развиват най-добре през топлите и влажни летни месеци.  

Лаймската треска се характеризира с различни болестни прояви и вариации на състоянието.Специалистите разграничават наи-общо две прояви на инфекциозното заболяване.  

европейско начало- болестта протича по-остро, с видими кожни изменения и множество неврологични признациамериканско начало- протича по-леко, кожните изменения са оскъдни. Характерно за тази разновидност на заболяването е, че се засягат ставите.

 

 

Характерни за лаймската болест, независимо от разновидността и, са централни, периферни парези или асептичен менингит. Макар и по-рядко е възможно, за предизвика мозъчен псевдотумор и повишено мозъчно налягане.  

Лекарите описват четири отделни етапа , през които протича лаймската болест:  

Първият етап – проявява се няколко дни след ухапването. Характеризира се с ъс зачервяване на кожата в участъка на ухапването. Лимфните възли силно се увеличават. Пострадалият се чувства отпаднал, с повишена температура(до 40 0 С) и мускулни болки.  

 

Втори етап- характеризира се с нарушения във функцията на нервната система. Неврологичните изменения се проявяват няколко седмици след заразяването и са различни в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние на пациентал  При възрастни  хора се засягат предимно периферните нерви.  

 

По време на третия етап (от 3-та до 20-седмица ) най-силно се засяга сърцето.  

Четвъртият етап на лаймската болест настъпва между 10-та  и 30-та седмица. През този етап най-сериозни са пораженията върху ставите. Засягат се  колянната и раменната става- статат зачервени и оточни, а движенията са ограничени  и силно болезнени.  

Ако диагнозата се постави навреме и се проведе адекватна терапия, лаймската треска е лечима. Специалистите  напомнят, че лечението трябва да е своевременно и да започне възможно най-рано, за да се избегнат неприятните последици и усложнения. Дори при най-малкото съмнение за зараза, се провежда тест за търсене на антитела, който диагностицира лаймската болест.  

Лекарите съветват да не изпадате в паника, ако откриете кърлеж по тялото си, тъй като не всички са носители на вируси. В никакъв случай кърлежа не трябва да се върти при изваждането, не трябва да се третира с алкохол, мазнина или да се изгаря.  

 

Специалистите предупреждават, че кърлежът трябва да бъде изваден изключително внимателно. Най-добре е да се извади постепенно с помощта на пинсети.  Ако кърлежа бъде издърпан рязко, или завъртян,  устния му апарат може да се откъсне и да остане в кожата. Мюстото на ухапването трябва да се промие и дезинфекцира старателно. В случай, че кърлежът е забит много дълбоко, препоръчително е да не го вадите сами а да потърсите лекарска помощ.  

Изваденият кърлеж сложете в шишенце и занесете за изследване. Много е неправилно смачкването или унищожаването на кърлежа чрез притискане, защото точно така  може да се заразите. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.  

 

Ако кърлежът е много дълбоко забит, незабавно потърсете медицинска помощ и не се опитвайте да го вадите сами.