За да получиш, трябва първо да дадеш

18
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Напоследък започвам все по-често да задавам този въпрос по различни поводи. Много хора се държат така, все едно някой им е длъжен и трябва веднага да получат това, което искат, без да вложат никакви усилия. Това, няма как да стане. Аз вярвам, че за да получиш, трябва първо да дадеш. Не винаги става въпрос за пари. Може да е усилия, внимание или време. За да не съм голословен, ще ви дам няколко примера.

В последните месеци с мен се свързаха представители на няколко фондации с молба да популяризирам тяхната дейност. Разгледах сайтовете им и се запознах с каузите им. Те бяха в различни сфери – от подпомагане на изоставени деца с различни таланти до събиране на храна за бедни хора, които наистина имат нужда от нея. Съгласих се да представя различни инициативи в сайта, като молбата ми беше да ми изпратят материал, който да публикувам.

След седмица и половина получих представянето на първата фондация и една от техните инициативи. Текста беше буквално копиран от техния сайт и звучеше доста сухо и телеграфно. Помолих момичето, с което си писахме да подготви друг текст за каузата, защото този и да го публикувам, няма да има никакъв ефект. Отговорът беше „Аз да не съм писател. Това имам, това изпращам. Щом не искате да помогнете, добре!”. Обясних й, че един малко по-личен текст ще има доста по-голям ефект. Дадох и дори примери, които може да използва. Нямаше обратна връзка.

Втората неправителствена организация, с която се опитах да работя беше за събиране на храна. Направих няколко срещи и нещата започнаха добре. След това, обаче, започнах аз да съм активната страна. Аз ги търсех, аз предлагах различни идеи, като молбата ми беше просто да ми подават различни сламки като истории или други важни събития, които да представя. Нямаше отговор. Накрая се уморих да предлагам идеи, които не получаваха дори минимално внимание. Имах желание да помагам, но не мога да управлявам и този проект.

Няма пак да повтарям, че всичко зависи от вас и трябва да вложите малко от себе си, за да получите това, което искате. Просто искам следващия път, когато помолите някой съсед, колега или познат за услуга, да помислите какво вие сте склонни да дадете в замяна. Май, сме се научили само да взимаме, без да даваме. Няма безплатен обяд, все някой го плаща. Това се отнася за вашите приятели, вашата половинка, вашата компания, дори вашата държава. Хубаво е само да получавате, но в някакъв момент, ще трябва и да дадете.

Наскоро Христо Нейчев говори за това, че по време на продажбата двете страни трябва да са равнопоставени и сделката трябва да е печеливша и за двете страни. Ако едната страна е губеща, това няма да доведе до дългосрочни взаимоотношения. Мислете за всяко свое действие като за една продажба, независимо на какво – идеи, действия, стойност.