Знаете ли кои са основните грешки на неуспешните мениджъри?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Предотвратяването на грешни и тъпи решения от страна на мениджъра е от първостепенно значение за успеха на фирмата.

Искате ли да станете по-добър мениджър? Тук ще прочетете управленските грешки, на които да обърнете внимание, да предотвратите и да избегнете, за да не влезете в категорията „шефове-гадняри”.

Опознайте служителите си – и те са хора!

Ключов фактор в управлението на хора е да си изработите връзка с тях, като ги опознаете. Задължително е да знаете какво се случва в живота им и да проявявате съпричастност – поздравете колегата си, когато му се роди бебе или, когато детето му получи награда за някакво постижение. Изразете съчувствие, ако сте научили, че любимото му куче се е загубило. Когато сте по-отзивчив към нуждите на служителите си, те ще ви бъдат верни и лоялни.

Личните контакти са много важни!

Трябва да умеете да слушате служителите си, защото така ще им покажете, че са уважавани. Много е важно да им давате нарежданията си „очи в очи”, но ако ви липсва време за лични срещи, това трябва да става писмено – оставена бележка на бюрото на служителя или писмо на личния имейл. Не можете да намерите оправдание, ако не правите това, все пак нали имате личен асистент или офис мениджър – просто му продиктувайте какви нареждания да изпрати на колегите.

Попитайте хората за техните мнения, идеи и предложения!

Всеки има някакви идеи за подобряване на работата, а вие трябва да им дадете възможност да ги споделят и да ги приложат в дейността си. Най-лошият модел е да вземете решение, а след това да ги питате за мнението им, като че ли това има значение. Може и да заблудите някои хора, но най-добрите служители не биха приели този начин на работа и скоро ще ви напуснат, като вие, естествено, ще останете с екип от хора, които нямат самостоятелно виждане.

Третирайте по равно служителите си!

Вие не трябва непременно да се отнасяте към всеки служител еднакво, но те трябва да се чувстват така, сякаш получават равно третиране. Усещането, че имате любими колеги ще подкопае усилията ви да управлявате успешно. Тези, които не са в кръга на любимите винаги ще мислят, че вие няма да оцените работата им независимо дали се справят добре или не, тъй като априори не ги харесвате. Това схващане унищожава работата в екип и подкопава успеха на фирмата.

Спазвайте уговорките си независимо дали са дадени устно или писмено!

Ако винаги спазвате уговорките си, служителите ви ще знаят, че умеете да поемате отговорност и, че сте човек с достойнство. Когато не изпълнявате обещанията си, вашите служители няма да ви уважават. Повярвайте! Те никога няма да ви се доверят отново! Вашите колеги-мениджъри също няма да ви имат доверие, защото ще бъдат в очакване да ги „изпързаляте” и тях!