Плумерия – цветето на маите

1
Добави коментар

Плумерия е растение с приказни цветове и вълшебен аромат – мечта за всеки градинар. Има богато минало и понякога я определят като цвете на маите, заради връзката, която има с тяхната култура. Как да си отгледате плумерия?

Плумерия отблизо

Плумерията е красиво многогодишно растение, което може да си отгледате у дома или на балкона. Представлява ниски храсти или дръвчета, отрупани от тъмнозелени и плътни листа, сред които се показват нежни цветчета в бяло,жълто или розово. Плумерията идва от тропиците на Америка, но днес се отглежда по цял свят. Дарява собствениците си с цветове от началото на пролетта до края на лятото. Растението е силно ароматно, като най-благоуханните му часове са през нощта или рано сутрин при изгрев.

Може да наречем плумерията цвете на маите, защото сведения сочат, че тя е заема почетно място в тяхната култура. Легендите разказват, че маите къпели новородените в реки с цвят от плумерия, защото вярвали, че растението е божествено и има магически способности. От друга страна обаче, някои от маите асоциирали плумерията с вампирите. Подобно на примамливия вид на тези митични същества, цветето излъчва силен аромат, привличащ нощната пеперуда, която се оказва излъгана, тъй като плумерията не дава нектар.

В Бангладеш и Индонезия използват ароматното цвете за украса на гробищни паркове, а в Полинезия – за език на любовта. Ако полинезийско момиче носи цвят от плумерия над дясното си ухо, значи е сама и си търси ухажор. В случай, че цветето е над лявото й ухо – тя вече е намерила своята половинка.

От цвят от плумерия се изработват и традиционните цветни гирлянди и огърлици на Хаваите.

Как да си отгледате плумерия?
Въпреки красивите цветове, с които радва своите собственици, плумерията не е капризна. Достатъчно е да й осигурите необходимите условия за виреене и те ще изпълни мисията си – да краси и ароматизира вашата градина.

Поливане. Плумерията изисква умерено поливане по време на цъфтеж. Важно е почвата да не остава суха, но внимавайте също да не прекалите с водата. Поливането е забранено през зимния период, защото тогава растението е в почивка. Подновява се през март – първоначално веднъж седмично, като постепенно увеличавате дозата според изискванията на цветето.

Светлина. Цветето на маите е светлолюбиво растение. Потърсете на плумерията място, което е постоянно огряно от слънцето, без да се притеснявате, че слънчевите лъчи могат да го изгорят.

Температура.Плумерията обича топлината. Като всяко екзотично цвете, и това не понася резки застудявания или температури под 12 градуса (дори през зимата, когато спи). Освен това държи на чист и свеж въздух.

Почва.Подходяща за плумерията е почвена смес от градинска пръст, торф и пясък. За да цъфти обилно и да расте здраво, трябва често да наторявате растението. Търсете градинска тор с повишено количество фосфор или азот.

Засаждане и размножаване. Плумерия може да си посадите, когато поискате, но повечето хора предпочитата да си я купят от цветарски магазин, защото растението трудно се захваща и трябва повече търпение. Вариантите за размножаване са чрез резници през пролетта или чрез семена. Към края на есента, когато плумерията прецъфти, тя дава плод – шушулки, пълни със семена, които може да използвате за разсад. Имайте предвид обаче, че резниците образуват по-бързо стабилна коренова система.

Други. Плумерията е любимка не само на хората, но и на някои вредители, сред които паякообразните акари и щитовидните въшки. Редовно „къпете“ цветето на маите, а понякога може профилактично да го пръскате с разтвор от вода и препарат за съдове, за да предотвратите набезите на насекомите.

Внимание! Листата на плумерията пускат отровен бял сок!

26.07.2013/ Христина Спасова