Крем супа от картофи и тиквички

3
Добави коментар
rimy
rimy

От няколко години често приготвям крем супа от картофи и тиквички, като във времето рецептата се изменя спрямо наличните продукти и настроението. Понякога добававям синьо сирене за аромат, а понякога наблягам на копър, прясно смлян черен пипер и чесън. Хубавото на тази супа, освен лесното й приготвяне, е възможността да се импровизира с вкуса. И нека спомена, че е изключително лека, за тези, които вече се готвят за море и плаж 🙂

На пазара има тиквички на достъпни цени, както и пресен и ароматен копър. За предпочитане е да използвате такъв, но може да го замените и със сушен. Искаше ми се да пиша и какви точно картофи са най-подходящи за крем супи, и конкретно за тази, но в България трудно може да се намери такова описание, картофите са си просто “картофи”, пресни или стари, вносни или местни. Едно от нещата, които ми липсват от Холандия – там си имат картофи за салата, картофи за пюре, картофи за готвене, а това прави картофените резултати предвидими 🙂

Супата лесно може да е и подходяща за вегани – маслото се заменя с растителна мазнина, а кравето мляко – със соево или оризово мляко. Тях може да намерите по рафтовете за диетични храни в по-големите магазини.

Крем супа от картофи и тиквички

650 г. тиквички (обелени и нарязани на кубчета)

400 г. картофи (обелени и нарязани на кубчета)

800 мл. вода

300 мл. прясно мляко

2 скилидки чесън

парче целина или 2 с. л. сушени корени за супа (морков, целина, магданоз)

1 с. л. масло

черен пипер

копър

лимон

1. В подсолената вода варим картофите на кубчета и целината за около 10 минути, след което добавяме прясното мляко и тиквичките. Оставяме да поври още 10 минути и пробваме дали картофите и тиквичките са омекнали. Ако са готови – махаме от котлона.

2. Към още врялата супа добавяме маслото и двете скилидки чесън, нарязани на ситно. Оставяме настрани да се охлади и пасираме.

3. Подправяме супата с прясно смлян черен пипер и пресен копър, ако има нужда – още сол. Сервираме с резен лимон или лимонов сок. В топлите летни дни супата може да се консумира и студена.

Related