10-те най-горещи места на планетата

21
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 15.07.2012

Ако летните жеги у нас вече са ви изморили, то може да сте напълно сигурни, че нищо не сте видели! Планетата ни е приютила места, които определено могат да ни разтопят – в буквалния и преносния смисъл на думите. Места, на които температурите са повече от непоносими и на които едва ли бихте искали да попаднете сами и без необходимата екипировка. Ето класация на 10-те най-горещи места на Земята, изготвена от сайта fakti.bg.

1. Пустинята Лут, Иран – 70.5 градуса по Целзий. Тази умопомрачителна температура, далечна за нашите представи, е измерена през 2005 година. И до днес стойността държи рекорд за най-горещо място на планетата. Там дори млякото не може да се развали, защото бактериите не могат да оживеят. Пустинята Лут, заградена от високи планини, е обявена за “абиотична” зона. Известна е и с пясъчните си пирамиди.

2. Куйнсленд, Австралия – 68.8 градуса по Целзий. Вече 9 години това е рекордна стойност на континента – държава, а североизточната й провинция е все така обезлюдена.

3. Турфанската падина, Китай – 66.6 градуса по Целзий. Това е второто най-ниско място на Земята, но явно има и с какво още да се похвали. Няма да се изненадате, ако разберете, че районът е доста населен, като хората се препитават с отглеждането на плодове и зеленчуци.

4. Ел Азизия, Либия – 57.7 градуса по Целзий. Този рекорд на северозападния либийски град изглежда непоклатим, защото е от 1922 година. Още нещо, ветровете от Сахара могат да направят разлика от 20 градуса в региона – при това, за броени часове. Въпреки това, градът е търговско и транспортно средище.

5. Долината на смъртта, САЩ – 56.6 градуса по Целзий. Това определено не е нещото, което бихте искали да видите в Калифорния. Помислете добре, защото долината е географски резерват с контрастна гледка – от заснежени върхове и пресъхнали езера до горещ пясък. Индиански племена са живели по тези места преди 10 000 години, по-късно треската за злато я прави известна.

6. Гадамес, Либия – 55 градуса по Целзий. Този оазис в западната част на Либия е защитен от ЮНЕСКО. Няма как обаче т.нар. “Перла на Сахара” да бъде предпазена от жегата. Местните са измислили как да си помогнат – живеят в кирпичени къщи.

7. Кебили, Тунис – 55 градуса по Целзий. Макар и равен по върхова температура с Гадамес, оазисът в Кебили е най-младият град в Тунис. Климатът там е много тежък и през зимата.

8.  Тимбукту, Мали – 54.4 градуса по Целзий. Още едно попълнение от Сахара в световния топ 10. Тимбукту е един от най-известните градове на Африка. От древността той е столица на няколко империи, търговски център, научно средище и един от родилните домове на исляма.

9. Тират Цви, Израел – 53.8 градуса по Целзий. Кибуцът Тират Зви  се намира в северната част на долината на река Йордан.

10. Вади Халфа, Судан – 52.7 градуса по Целзий.

Коментари

коментар(а)