Румъния ще лъска имиджа на Дракула

2
Добави коментар
mignews
mignews

Румъния ще оборва мита за чудовищния Влад Дракула, останал в легендите като жесток и садистичен владетел. „Влад – рицарят на правдата” бе и темата на тазгодишното 21-во издание на Средновековния фестивал на изкуствата в румънския град Сигишоара, който пресъздаде традициите и бита от XIV-XV век.

Легендите за кръвожадния Дракула се раждат през 19-и век, когато хората масово започват да се вдъхновяват от истории за мъчения, владетели, зрелища. Тогава е създаден и романът наирландския писател Брам Стокър„Дракула”, който затвърждава образа на легендарната фигура като вампир, смята Николай Ташкула, директорът на историческия музей в Сигишоара, където се предполага, че е роден Влад Дракула.

По думите му румънският владетел от края на 15-и век е бил изключително справедлив и обичан от местните хора, а заради борбата му с турците останалите славянски народи го наричали герой.Неприязънта на Влад Дракула към османците идва от неговото детство, когато баща му сключва споразумение за мир и го изпраща като гаранция в Турция.

Там обаче младият християнин не може да се слее с мюсюлманското население и при завръщането си след години в Трансилвания води ожесточени битки срещу турските нашественици, посочи Николай Ташкула.Опитвайки се да развие местната икономика, Влад Дракула влиза в конфликт и със саксонските търговци, срещу които предприема също тежки гонения, разказва още историкът. Заради начина на елиминиране на враговете си –с набиване на кол– идва и прозвището му Влад Цепеш („набивачът на кол” на румънски). Тази практика обаче според Ташкула била обичайна за този период и не е отличителна за Дракула.