Любопитно – Вълшебното килимче

1
Добави коментар
dariashop
dariashop

Страница 10 от 16

„Вълшебното килимче”

Една от историите в „Хиляда и една нощи” разказва как принц Хюсеин, най-големият син на султана на Индия, пътува до Bisnagar (Vijayanagara) в Индия и купува летящо килимче. Този килим е описан по следния начин: Който седне в този килим и си пожелае в мислите си да отиде на определено място, което е далечно или близко, лесно килимчето ще го отведе там. Литературни традиции на няколко други култури разполагат магически килими, в повечето случаи буквално плаващ, а не веднага да превозва този, който се е качил на него от място на място.

Друга от интерпретациите на Васнецов е на същата тема.

Килима на Соломон. Съобщава се, изработен от зелена коприна със златен вътък шестдесет мили дълъг и шестдесет мили широк: „когато Соломон седна на килима той бе занесен от вятъра, и мина през въздуха толкова бързо, че той закусваше в Дамаск и вечерял в Media “ вятърът последвал команди на Соломон, и гарантира, че килима ще отиде на правилното местоназначение.

В руските народни приказки, „Баба Яга” може да предостави на  „Иван Глупака” летящ килим или някои други магически подаръци (например топка, която търкаля пред героя му и да му покаже пътя или кърпа, която може да се превърне в мост). Такива подаръци помогне на герой да намери пътя си.