Българска национална телевизия – Новини – Общество – Отбелязваме международния ден на бирата

1
Добави коментар
DANY-DANTES-pr
DANY-DANTES-pr

Отбелязваме международния ден на бирата. За шеста поредна година по цял свят на този ден хората забравят различията си и се черпят с халба бира. Целта на основателите на празника е да покажат почит към пивото и пивоварите, като приканят почитателите на хмеловата напитка, да изпият чаша бира в любимия им бар или кръчма.

Мотото на празника е „Пий добра бира с добри приятели“. А, какво по-добро време за чаша студено пенливо пиво от лятото. Най-предпочитаната разфасовка бира у нас е в пластмасово шише.

„Най-често това е консумация, която е за вкъщи. И тъй като през последните години след започването на кризата, все повече продажбите са насочват през канала на супермаркетите за вкъщи, нормално е да има това повишаване на консумацията в пластмасови бутилки“, казва Ивана Радомирова – главен секретар на СПБ.

За да се задоволят всички предпочитания на хората, пивоварите започнаха да правят плодова и безалкохолна бира. Тези асортименти все още имат малко почитатели и класическото светло пиво си остава най-желано.

„Oсвежава лятото и разни умни хора казват, че е и полезна – за бъбреци, съдържа пълния комплекс В витамин за деня, който е нужен на човешкото тяло, други полезни свойства, отпуска, сприятелява“, изрежда достойнствата на напитката Виктор Николов.

„Пил съм веднъж безалкохолна бира. Те я докарват чисто вкусово. Ако си фен на истинската бира, другото е просто несериозно“, убеден е Васил Николов.

Ценителите на бирата са категорични, че не само качеството на пивото, но и добрата компания е важна.