Най-скъпият град в света

1
Добави коментар
yApple

За втори път през последните 3 години столицата на Ангола Луанда бе обявена за най-скъпият град в света. Проучването е направено от консултантската компания Mercer.

Въпреки че по-голямата част от населението на Луанда живее в крайна бедност в предградията, в центъра поршета „Кайен” се надбягват с кадилаци „Ескалада” и последните модели Range Rover. „Хюго Бос” прави такива удари тук, че отвори наскоро втори магазин на няколко минути път пеша от първия си.

За онези, които не са запознати с местната действителност, първото място на града в класацията може да се окаже изненадващо. Токио? Разбира се. Москва? Всички знаем. Но Луанда?!

Защо това място, където много професионалисти печелят по 10 000 долара месечно, е толкова скъпо за живот? Просто след опустошителната 27-годишна гражданска война, завършила през 2002 г., инфраструктурата и способността на мястото да произвежда храна са унищожени. В резултат на това почти всичко е вносно.

Тежките митнически такси, високите данъци и монополите над доставките допълнително вдигат цените на стоките и услугите. След това имаме огромна корупция в институциите, която вдига цените чрез тяхното фиксиране в полза на определени играчи, пише Си Ен Ен.

Ако посещавате Луанда, най-големият ви разход ще бъдат хотелите. В петзвездните стаята се оценява на около 500 долара на нощ, в 4-звездните – между 350 и 400, а за по-ниския клас ще платите 300-350 долара. Едно хранене в добър ресторант излиза поне по 100 долара на човек.

Такива цени могат да се поддържат само от имигрантите, работещи за мултинационални компании (такива там има много) и от богатите анголци, които работят в процъфтяващите петролна и банкова индустрии на страната. Един среден банков чиновник там печели 8000-10 000 долара месечно, един шофьор – около 500, а останалите – които са мнозинство – мизерстват.