Какво да видим в Египет

34
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Туризъм

Кайро

Кайро е град, който винаги предизвиква любопитството – той е като врата към арабския свят. Градът представлява очарователно съчетание между модерния начин на живот на един от най-големите градове в света и в същото време е подчинен на ислямските традиции с живописна архитектура, повлияна от мохамедани, християни, фараони и персийци.

Известен сред местното население като „майката на всички градове“, Кайро се простира по брега на река Нил на дължина от 40 км като се редуват отново и отново: малки улички, небостъргачи, средновековни сгради, търговски центрове, ориенталски пазари, величествени църкви и ислямски сгради и всичко това на фона на голяма шумотевица.

Египетският музей в Кайро съхранява най-голямата и интересна колекция от фараонски предмети, които са представени по дидактичен и забавен начин.

Остров Джезира, от другата страна на река Нил, е едно от най-интересните места в Кайро. На Джезира има много кафенета и ресторанти, които представляват истинско удоволствие за туристите.

Пирамидите в Гиза се намират на около 20 км. от центъра на града. Те са символът на страната и се радват на най-голям интерес от страна на туристите.

Цитаделата на Саладин е средновековно укрепление, сцена на много исторически събития. Днес старинната крепост съхранява многобройни и красиви джамии.

Хан ел Халили е античният пазар в града, който функционира и до ден днешен. На него могат да се намерят всякакъв вид стоки, а пазарлъкът с търговците е истинско забавлeние и предизвикателство.

Храмът Карнак

Храмът Карнак е най-големият в Египет. Той е богат исторически източник за културата на страната и египетските божества. Дори и днес разкопките на това място носят нови открития. Този факт не е изненадващ, като се има предвид че храмът е построен между 2200 и 360 г. пр. Хр от различни фараони като Хатшепсут, Сети I, Рамзес II и Рамзес III.

Мястото, където се намира Храмът Карнак, е с периметър 2400 метра и е заобиколено от дебела стена. Основният Храм на Амон съдържа и други храмове като Хонсу, Птах, Озирис, Храма на Тахарга, Храма на Аменхотеп II и Рамзес III. Също така могат да се видят много параклиси, сфинксове и Свещеното езеро.

Долината на Царете и Долина на Цариците

В Долината на царете са останките на повечето от фараоните от Новото царство, от Тутмос I до XVIII династия. На 3 км оттам се намира Долината на Цариците, където са погребани тленните останки на принцесите и съпругите на фараоните от същия период. Макар да има повече от 60 гробници могат да се посещават само 3 или 4 от тях. Най-важната гробница там е тази на Нефертари, един от малкото паметници в Египет, посветени на една жена.

На кораб по река Нил

Едно от най-незабравимите изживявания в Египет е разходката с кораб по река Нил. Има различни круизи по реката според всеки джоб, но повечето кораби са 3 звезди, оборудвани с ресторант, кафе, нощен клуб, басейн, спални с душ и тераса.

Храмът на Абу Симбел

Абу Симбел представлява комплекс, включващ два храма, изкопани в скала от Рамзес II, които са в отлично състояние. Посветени са на Рамзес, Амон, Ра и Птах. Тези храмове са били изкопани в скалите около 1284 г.пр.н.е.

По-големият храм е един от най-красивите паметници на древен Египет. Има многобройни статуи на Рамзес II и други членове на семейството, както и изображения на исторически битки. По-малкият храм, също издълбан в скалата, е издигнат в чест на Нефертити, любимата съпруга на Рамзес II и Хатхор, богинята на любовта.

Храмът в Луксор

Един от най-впечатляващите храмове в Египет е Луксор, намиращ се в града, който носи неговото име. Храмът в Луксор е построен между 1400 и 1000 г.пр.н.е. от фараоните Аменхотеп III и Рамзес II и е посветен на Амон, богът на вятъра. Дълъг е 260 метра и е един от най-добре запазените археологически паметници от Новото Царство.

Новата Александрийска библиотека

Александрия е хубав град, основан от Александър Велики през 332 г.пр.н.е., който е запазил оригиналните архитектурни особености, разположен на брега на Средиземно море. По-рано във Великата библиотека на Александрия са съхранявани трудовете на най-ярките умове в света и библиотеката е смятана за символ на мъдростта, просветление на пътя към истината. По-късно библиотеката била атакувана от араби и християни и станала жертва на няколко природни бедствия.

Въпреки това, ЮНЕСКО възстановява тази митична сграда и представя Новата Александрийска библиотека, място, което има за цел да се превърне в световен център за знания. В новата библиотека се съхраняват почти 8 милиона тома, над 50 000 карти, 100 000 ръкописа, 200 000 звукозаписа и 50 000 аудиовизуални материали.

Гмуркане в Шарм ел Шейх

Шарм ел Шейх е египетски град, разположен на полуостров Синай, който първоначално бил малко рибарско селище. В момента той се счита за най-добрия курорт в страната, а забавленията, на които могат да се насладят туристите, са гмуркане, колоездене, каране на АТВ-та в пустинята, картинг състезания и яздене на камила.

Шарм ел Шейх е едно от най-добрите места в света за гмуркане. Водата обикновено е топла, около 20° C и има различни цветови нюанси. Гмуркачите могат да плуват сред коралови рифове, морски водорасли, делфини, костенурки, акули и други видове. От всички морски обитатели, които живеят там, една четвърт от тях не могат да се видят на друго място в света.