Игра на тронове и бродерии

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Дори „Игра на тронове“ да не е любимият ви сериал, вероятно сте заглеждали поне малка част от него. Или са ви разказвали за какво става въпрос.

Най-общо казано, може да се опише така: приказна атмосфера, изключително заплетен сюжет, брутално насилие, секс сцени (обикновено на изнасилване или кръвосмешение), мизерстващо простолюдие и благородници в красиви одежди. Тук ще се занимаем само с последното – разкошните костюми на знатните личности в „Игра на тронове“.

Главен костюмен дизайнер е Мишел Клептън. С прекрасната си работа по сериала тя дори спечели номинация за награда Еми. Изработката на най-сложните бродерии върху роклите на главните героини обаче е поверена на адашката ѝ Мишел Карагър.

Карагър се занимава с ръчна бродерия и илюстраторство за филмови и телевизионни продукции от 15 години. Преди да се присъедини към екипа на „Игра на тронове“, тя е била главен отговорник по бродерията в „Елизабет I“ – минисериалът на HBO, който през 2006 спечели наградата „Еми“ за костюмен дизайн. 

Намираме за впечатляващ тоалета на легендарната английска кралица, украсен с желание и въображение от Мишел Карагър. Но работата ѝ по костюмите в „Игра на тронове“ ни кара още по-сериозно да занемеем. Нека разгледаме най-емблематичните от тях (освен в настоящия текст, ще намерите още някои интересни дзайни в нашата галерия).

Сватбената рокля на Санса – тя е особено изящен пример за уменията на Мишел да украсява дрехи, имитиращи благородническите тоалети от едно време.

И синята рокля с изборидраната птичка от началото на статията, и показаната тук втора одежда на Церсей ни убеждават в едно – майсторката Карагър никога не претупва работата си. Тя е на мнение, че всеки костюм в киното трябва да разказва своя история. И следва това правило с невероятен перфекционизъм.

Не можем да пропуснем и синята рокля на всеобщата любимка Денерис Таргариен. На своя сайт Мишел Карагър е показала на почитателите си как могат да постигнат същите драконови люспи върху собствените си дрехи. Можете да видите инструкциите тук.

Яката с пъстървите на Кейтлин Старк също представлява шедьовър в творчеството на Мишел. В галерията ни ще видите още една яка – на пръв поглед подобна, но в детайли доста различна. Виждали сме я около врата на малката Аря.

Последните три дизайна ни карат да мислим, че Мишел изпитва особено голяма симпатия към насекомите. И особено добре ѝ се получава вграждането им в украсяваните от нея костюми!

Ако тази статия ви е харесала и искате да продължаваме да ви разказваме любопитна информация от света на модата и изкуството, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!