Отец Саръев няма да се кандидатира за кмет на Кърджали

6
Добави коментар
stanislav
stanislav

Пловдивският митрополит Николай не даде благословията си аз да се занимавам с политика и да се кандидатирам за кмет на Кърджали, съобщи отец Боян Саръев, за когото подкрепа бяха обявили от „Атака“, ГЕРБ и ВМРО.

„Митрополит Николай заяви, че политиката е за политиците, а духовниците трябва да гледат духовното си поприще. Това е така и съм съгласен с него, нито каноните, нито уставът на Българската православна църква позволяват несвойствени занимания на свещениците освен чисто църковни“, обясни отец Саръев.

Пловдивският митрополит заяви още, че цени високо моята личност, цени ме като свещеник и моята мисия в Родопите и е вероятно политиката да ме похаби, каза Саръев пред БНР.

Той допълни, че ако е решил непременно да се занимава с политика, може да го направи, но трябва да се раздели с призванието си – духовенството. Не бих могъл да направя това, категоричен бе отец Саръев.

Още повече не съм убеден, че съм единственият човек, който би могъл да обедини българите в Кърджали и да разбие монопола на ДПС, допълни той.

„Хора от селата около Кърджали вадят масово лични карти с фиктивни адреси в града, за да могат на бъдещи избори да гласуват за кмет на Кърджали, а не на селото.

След отхвърлянето на уседналостта е ясно, че ще дойдат автобусите от Турция, които ще предрешат съдбата на Кърджали, но нека това да тежи на съвестта на БСП“, каза още свещеникът.

Приемам отказа на Пловдивския митрополит Николай да разреши на отец Боян Саръев да се занимава с политика и да се кандидатира за кмет на Кърджали като слугинаж спрямо Ахмед Доган, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

По думите му с отказа си на практика той е дал на ДПС властта в Кърджали.

Сидеров заяви още, че върху митрополит Николай е оказван натиск от страна на вътрешния министър Румен Петков и на президента Георги Първанов, което било знак, че управляващите очевидно са се стреснали от кандидатурата на Саръев.

ГЕРБ има кандидат за кмет на Кърджали, съобщи неформалният лидер на партията Бойко Борисов.

При мен преди време дойде отец Саръев за съдействие да участва в изборите и аз не можех да откажа на един православен свещеник, обясни Борисов.

Сега обаче ние ще издигнем нашата кандидатура, допълни столичният кмет, но не пожела да уточни кой ще бъде номиниран.

За това може да питате в централата на ГЕРБ, заяви Борисов.