Отрезвяване по британски

20
Добави коментар

Отрезвяване по британски

Мозъчна гимнастика, хомеопатия, подмладяваща козметика, нутриционизъм, детоксикаци – все модерни и постоянно рекламирани продукти, практики и услуги. Ала като изключим модерността, какво друго свързва тези новости? През последните няколко години британският журналист и епидемиолог д-р Бен Голдейкър провежда журналистически разследвания на Острова, резултатите от които доказват, че качествата на всички тези, както и на други модерни лекарства, мазила и режими, се основават на голяма доза преувеличаване, често дори измама.

В своята книга „Псевдонауката“ (ИК „Изток-Запад“) Голдейкър разкрива множество от тези резултати. Той насочва прожекторите към редица съвременни, но не и маловажни абсурди, които – според него – не просто не помагат на хората, а дори им вредят. Журналистът прави на пух и прах някои от най-известните козметични и фармацевтични компании и развенчава мита за бляскавия научен ореол около голяма част от най-навиканите и модерни шарлатании в лицето на енергийните гривни, антиоксидантите, хранителните добавки и др. Целта на Голдейкър е да проследи и покаже на широката общественост как тези шарлатани, които 100% се възползват от доверието, което им се гласува от медиите, търсещи от своя страна материали за запълване на медийно време и пространство, облъчват постоянно широката (в много случаи и невежа по отношение на статистиката и данните) общественост с купища невярна информация. Тази информация, пише Голдейкър, кара хиляди, дори милиони хора по света да стават жертви на модерните заблуди, от което впоследствие много от тях страдат, някои даже откачат, влизат в затвора, умират…

Голдейкър обръща специално внимание и на храната и храненето, както и на това как реално хранителната индустрия отвлича вниманието от истинските рискови за човешкото здраве фактори, как тя влияе на начина, по който възприемаме тялото и фигурата си, с цел подпомагане на едни други хора – диетолози, фармацевти, нутриционисти и прочее производители на хапчета, дъвки и тем подобни „отслабващи“ продукти… Самият Голдейкър, който е учен, минал през Оксфорд и Лондон, работи за Националната здравна служба, а редом с това е най-популярният журналист, пишещ за наука във Великобритания. Именно колонката му „Псевдонауката“ във в-к „Гардиън“ е в основата на тази провокативна, безцеремонна, образователна, но най-вече подкрепена с фактология книга, превърнала се в бестселър в световен мащаб.

Повече за Голдейкър и журналистическите му разследвания можете да научите тук.

Коментари