Баскетболът е полезен за здравето

11
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Физически ползи

 

Баскетболът не е само забавен за гледане, а и за играене. Това е един от онези спортове, които предлагат всичко – забавление, приятели и тренировка. Независимо от възрастта и състоянието на играчите, баскетболът предлага ползи и за физическото и за умствено им здраве.

 

Баскетболът е страхотно аеробно упражнение. Стрелбата, дрибълът, подаването и тичането в баскетбола изгарят изключително много калории. При 1 час игра, можете да изгорите около 700 калории.

 

Четете още: Колко интензивно трябва да тренирам?

 

Баскетболът също е чудесна кардио тренировка. Вие тичате и скачате – това подобрява работата на сърцето и белите дробове. С учестяването на пулса и дишането се подобрява здравето на сърцето, издръжливостта и здравето на белите дробове. Баскетболът позволява да упражнявате ставите и мускулите си, като променяте посоките на движение. Стрелбата от тройката подобрява силата и гъвкавостта, а с повишаването им се увеличават скоростта и ловкостта.

 

 

Координация

 

Баскетболът е спорт за цялото тяло. Вашите крака, ръце, лакти, очи и глава са в постоянно движение. С подобряването на уменията ви в баскетбола, се подобряват и вашата координация. С подобряването на координацията придобивате по-добра стойка.

 

Четете още: Сутрешна разходка – защо не!?

 

Психично здраве

 

Стресът от работата или семейство могат да повлияят на психическото и физическото ви здраве. Той винаги че бъде част от живота ви, но съществуват лесни начини да го намалите.  Лекарите често препоръчват упражнения на своите пациенти, като начин за справяне със стреса. Изборът на баскетбола за намаляване на стреса е страхотна идея.  Той може да разтоварва играчите, които се наслаждават на този спорт. Също така интензивността на физическата активност при баскетбола е чудесен начин да се справите със стреса, защото кара тялото да прозивежда повече  ендорфини, които ви карат да се чувствате добре.

 

 

Също така, баскетболът може да повиши увереността ви във себе си. Не е необходимо да сте олимпийски шампион или много добри спортисти, за да се гордеете с постиженията си на терена. С нарастването на увереността ви, другите неща в живота ви стават по-лесни и по-малко пречки стават непреодолими.

 

Четете още: Скачане на въже – добър начин да намалите теглото си (ВИДЕО)

 

Баскетболът ви предлага много неща. С увеличаване на интензивността, честотата и продължителността на играта, ползите стават по-големи. Както с всяка форма на аеробни, силови и кардио упражнения, играенето на баскетбол може да доведе и до други ползи, като подобряване на кръвообращението, по-голяма продължителност на живота, намаляване на риска от депресия, диабет и рак.

 

Снимки: Arvind Balaraman, hin255 FreeDigitalPhotos.net