Акбаш | Забавления за малки и големи | Безплатни блогове от Log.bg

15
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Акбаш
30 Май 2009 / 21:40  |  Автор: zabava  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Животни

Благият и спокоен характер на акбаша, необходим за съвместното му съжителство с овцете и другите домашни животни, е високо оценен от стопанина и неговото семейство. Това куче с лекота привиква към живота у дома, бързо и лесно се обучава и приспособява към домашната обстановка. Въпреки, че е независим по природа, акбашът обикновено е чувствителен към твърдите словесни порицания и е много отзивчив към умерените похвали и награди. В ранната си възраст той с лекота се обучава и дресира, но да се премахнат глупавите навици у възрастното куче често се оказва много трудно.

Внушителният му вид и нрав на пазач привлекли вниманието на хората към акбаша. Много хора го отглеждат като домашно куче и прекрасно се разбират с него, но желаещите да се сдобият с акбаш трябва да знаят, че у него, както и у всички овчарки, силно е развито качеството му да охранява своето семейство. Затова стопаните му трябва да осигурят висока социализация на своя питомец и да го научат към дружелюбно отношение към хората въобще.

Процесът на социализация трябва да започне от влизането на кученцето в дома ви, без значение дали е на два месеца или по-голямо. Стопанинът на акбаша, независимо дали кучето охранява стадото или живее у дома като компаньон, трябва да постави себе си в доминантно, водещо положение, спрямо своя питомец. Това се постига с възпитание и дресировка и в никакъв случай с грубо физическо въздействие.

Обикновено акбашът се погажда с децата и домашните животни. Някои от тях считат за свои подопечни всички от домочадието – хора и животни. Акбашът може да се отнася враждебно към всички, които не влизат в състава на семейството, като ги смята за нежелани и неканени гости. Стопанинът му трябва да го научи да се държи правилно при различни обстоятелства.

Кучетата с характерния за акбаша нрав са уверени в себе си, стремят се да охраняват и защитават хората и животните от своето обкръжение. Те са умни, смели, привързани, но сдържани в чувствата си, винаги са надеждни и предани. Тези кучетя имат отлична и дълга памет – никога не забравят обидите и винаги помнят своите приятели.

Инфо : bestfellows.com

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!