Защо не бива да ядем плодове вечер

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Скорошно проучване на лекари-специалисти показва колко вредна може да е консумацията на плодове вечер. Колкото и полезни да са те по принцип, съществува реална опасност, ако не се консумират с мярка.

Плодовете са богати на захар. Смята се, че именно те са една от основните причини за мазнините в черния дроб. Фруктозата, или плодовата захар, е опасна в големи дози. Смята се за сладката отрова на нашия организъм. Поради това не е препоръчително плодовете да се консумират в големи количества, най-вече вечер.

В ежедневното си меню трябва да обърнем внимание и на още няколко фактора. Обяда например не трябва да е обилен. Добре е да се похапват ядки, като орехи, бадеми и лешници, както и по един плод – портокал или мандарина.

Пиенето на изцеден сок от няколко плода също не е препоръчително. Гликемичният товар много бързо навлиза в кръвта и повишава нивото на захарта в нея.

До скоро се смяташе, че консумацията на повече сурови плодове или сок води до понижаване на кръвното налягане. Днес обаче не само, че не се е установила пряка закономерност, подкрепяща тази теза, дори напротив – повишената консумация на плодове всъщност повишава кръвното налягане, въпреки че промяната е едва забележима.

Като цяло, плодовете трябва да се консумират преди ядене, за да не се позволява на високото им съдържание на захари да се разпределя в по-прости форми за усвояване. Най-добре е това да става 15 до 20 минути преди ядене, когато вече плодовете ще бъдат смлени и няма да имате проблем с храносмилането.

Друг проблем, който може да се появи при консумацията на плодове преди лягане или след някое от основните хранения, е възможността захарите да ферментират и да предизвикат газове. Това от своя страна може да доведе до подуване на стомаха.

Плодовете са полезни за здравето, като са чудесен източник на антиоксиданти, флавоноиди, витамини, минерали, каротеноиди, фибри и т.н. Помагат на храносмилането, като те самите се усвояват лесно, но макар че е добре да се ядат плодове, внимавайте кога и как го правите – най-добре е това да става преди хранене.