Днес+ :: А пък той говори мръсни думи

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

А пък той говори мръсни думи

10.08.2013 09.38

„Защо не отидеш да играеш с Ицо, а стоиш тук сам?“, пита майка 6-годишния си син. „И така ми е интересно… а пък и той говори мръсни думи“, изплюва камъчето момчето. „Мръсната дума и псувнята са като шунката – сочна, но все пак свинска“, това оригинално сравнение прави канадският психолог Алберт Вандура. Той твърди, че лошият навик се корени в първите години от живота.

Неприличните изрази децата чуват от околните или от неподходящи за възрастта им филми, а след това започват да ги използват в стремежа си да привличат внимание и да се самоизтъкват. Често хлапетата не разбират значението им, макар че с удоволствие ги употребяват. И това се струва още по-забавно на някои възрастни, които приемат с усмивка казаното. Подобна реакция направо въодушевява децата и ги кара още по-активно да използват „смешните“ думи. С течение на времето обаче те получават забележки за подобно поведение. Но така и не им става ясно защо симпатичният чичко от тв шоуто може да казва такива думи и да забавлява с тях зрителите, а те не могат.

Психолозите имат различни обяснения за честото говорене за изпражнения, полови органи и други подобни. Някои психотерапевти дори го препоръчват като начин за освобождаване на напрежението. Когато обаче става въпрос за деца, специалистите съветват родителите да упражняват постоянен контрол, докато се изгради самоконтрол на емоционалните пориви и словесните изрази. Ето и няколко конкретни съвета:

Когато детето говори мръсни думи, започнете да го санкционирате. Ако нарочно ги повтаря, за да привлече вниманието ви, погледнете го в очите и кажете: „Само глупавите и слабите хора се държат по този начин, за да бъдат забелязани“. Възможно е детето да не ви разбере напълно, но ще изпита удовлетворение, че се отнасяте с него като с голям човек. Ако и след това не престане да говори глупости, не отстъпвайте от позицията си. Кажете му спокойно и категорично: „Помниш какво ти казах, нали“. Когато детето усети, че не може нито да ви развесели, нито да ви ядоса, ще се откаже от лошия си навик.

Татяна Енева, 24chasa.bg

Днес+