Как да печелим пари с … презентации?

17
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Здравейте, казвам се Иван Диков и съм сертифициран трейнър по неформално образование. Над 4 години изнасям бизнес обучения, като обучените от мен хора са вече над 3,000. Независимо дали темата е презентационно майсторство или успех в социалната мрежа LinkedIn, то открих нещо общо във всичките трейнърски ниши – необходимо е да добиеш популярност преди да започнеш да предлагаш платени обучения и консултации.

Тази статия ще се спре именно на този аспект на нашата кариера на презентатори – популяризирането и последващото монетаризиране. Как това ноу-хау, което имаме да структурираме във формата на презентация, за която хората биха плащатали пари? И след време това да се превърне в едно стабилно перо на допълнителни доходи… а защо не и постоянни?

Първото важно нещо, което е необходимо да засегнем е експертността. Потенциалните клиенти искат да дадат парите си за консултация от някой специалист. Как човек може да се специализира? По два начина – по формалния път – като завърши съответния университет или курс, или пък по нестандартния път – на самоучение.

Понякога завършването на образователна институция е преимущество, понякога не – вземете за пример LinkedIn консултирането – това е тема, която не се преподава в българските университети, така че трябва сами да станете експерти. Така че моя съвет към вас е, ако нямате все още специализация, било то под формата на сертификат, диплома или множество прочетен материал по темата, то започвайте още от утре да отделяте време на тези теми, които ви вълнуват. В крайна сметка в това дигитализирано общество, в което живеем информацията е на един клик разстояние. При мотивация може да станете добър специалист по почти всеки интелектуален труд за не повече от 1 година и достъп до Гугъл.

След като се подготвим теоритично следва и практиката. Необходима е голяма практика в публичното говорене, за да можем да се чувстваме уверени пред всякаква публика. Дори и най-опитните презентатори понякога се притесняват и допускат грешки. Трябва и по самата тема, която презентираме да сме изключително подготвени. Как става това? С много часове пред огледалото, приятелите или камера. Защото тогава най-успешно ще обърнете внимание на онези аспекти от невербалната ви комуникация, които пречат на посланието, което сте подготвил за аудиторията.

Време е да засегнем и въпроса със заплащането. Ако искате да печелите пари от презентиране, то трябва да сте готови да правите презентации про-боно в начлото! Няма как да подготвяте хора по презентационно майсторство, като вие самите не сте обучили и един човек преди това. А за да започнете ще трябва да обявите цена от 0 лв, за да дойдат клиенти. В противен случай рискувате да оставите недоволен клиент, който не просто може да си поиска сумата обратно ами и да ви направи черен PR в последствие.

Но тези няколко безплатни обучения и консултации, които ще направите, са полезни и за двете страни. За клиента, защото получава безплатно ноу-хау, колкото и експертно или не да е то. А за вас, защото се запознавате с целия процес на консултиране/провеждане на обучения, а също и ставате по-уверени в темата. Не случайно се казва, че най-висшата степен на познание е преподаването.

Моя съвет е поне в началото да не използвате пазарната страрегия с „една безплатна хапка“, т.н. trial version на вашите консултации. След време, когато станете добър в презентациите, тогава може спокойно да правите безплатни едночасови събития например, целта на които освен да информира хората е и да им предостави възможността за платени целодневни семинари.

А колко точно да оцените себе си? Както при изграждането на всеки един бизнес, така и при вашата кариера на презентатор съществена стъпка в началото е проучване на пазара. Разберете колко струват консултациите по темата, по която искате да презентирате. Стартирайте със цена от ниските до средните пазарни стойности. След време когато станете доказан и търсен експерт в областта си, може да повишите вашия хонорар.

Независимо дали искате да се занимавате професионално с презентации, или да ги използвате само като допълнителен инструмент за популяризиране и монетаризиране на вашия бизнес, то презентационните умения със сигурност могат да са ви полезни. Няма значение дали сте от хората, на които говоренето пред публика и сцената им „пасват“, т.е. дали сте екстраверт или не. Не забравяйте, че едни от най-успешните публични говорители са били интровертни, като Ганди например.

А ако желаете да разберете как точно да подобрите уменията си за презентиране, то може да са ви интересни и епизодите по Презентационно майсторство на онлайн предаването EnterTraining. Плейлистата с всички тях, сглобени като един цял уебинар, можете да намерите на този линк.