Снимки на голи пасажери от скенери на летища взривиха Интернет

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Американската компания Rapiscan бе обвинена за действията на нейни служители, които са съхранявали снимки на голи пасажери, преминаващи през контрол през специални скенери, които “свалят” дрехите.
Според експерти, компанията-производител на събличащите скенери е заблудила властите за това, че вече не използва устройствата, които официално бяха забранени през януари тази година.

Скандалът избухна, когато няколко снимки, направени със скандалните скенери попаднаха в Интернет. Това предизвика вълна от недоволство от страна на разпознали се пътници и правозащитници.

Властите не закъсняха с реакцията си и повдигнаха обвинение срещу компанията за фалшифициране на подаваните от нея данни. От Rapiscan отрекоха злоупотребите, като заявиха, че експерти от комитета за транспортна безопасност на САЩ са имали пълен достъп до изпитанията на устройствата.

Компанията е дъщерна на OSI Systems Inc., компанията, която чрез своите шефове вложи средства в предизборната кампания на Барак Обама през 2008 година. Вероятно това е причината производителя на скандалните скенери да сключи споразумение с правителствените агенции, отговарящи за безопасността на транспорта и отново получи правото да участва в търгове за държавни поръчки. /БЛИЦ