Томата празнува Рожден ден

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Легендарният пловдивски радио и ТВ водещ Тома Спространов днес има рожден ден. Роденият през 1941 г. меломан дълги години е редактор и водещ на популярни музикални предавания, като се превръща в икона за поколения българи. Той е един от популяризаторите в България на непознати за нашенеца родни и чуждестранни изпълнители.

Първото предаване, в което Спространов работи в началото на 60-те години е „По крилете на песента“ на Радио Пловдив. В началото то има времетраене от 15 минути, по-късно прераства на половин час и се преименува на „Добър ден“. Други рубрики, в които Тома Спространов работи в този период като музикален редактор са „Минута за джаз“ и „Нашият диско клуб“. От 1 януари 1967 г. те са обединени в програмата „Любопитно петолиние“, където Тома е вече радиоводещ.

Спространов успява да пуска повече западна музика (считана тогава за „упадъчна“) и затова е определян като „първият музикален дисидент“ в България. От 1979 Тома става водещ и на предаването „Пулсиращи ноти“ звучи в ефира на „Хоризонт“. Замислено като предаване за танцова музика, постепенно то разширява своя диапазон и включва блус, кънтри, рок и всички нови течения. Предаването представя новото и нечутото от българската сцена, премиери на албуми, както и премиери на чуждестранна музика в договори с различните фирми. Тома Спространов води още рубриките „Томи представя“ и „Любими до болка“ и е музикален редактор на обедния блок „12+3“.

През 90-те години Спространов участва често в предавания на българската редакция на Би Би Си. Той работи с Павлина Джоунс, Андрей Владов и покойната Бети Елиезер в популярното Поп шоу на българската редакция на Би Би Си и култовото неделно шоу на редакцията „Мега час“, отразяваващо концертния живот в Лондон.

Спространов е водещ и на телевизионните предавания „Томи представя“ по телевизия Евроком България, „Рок & Хеви с Тома Спространов” по Воненния телевизионен канал.

Спространов се жени за англичанката Джудит през 1972 г. Тогава тя е била преподавател в Пловдивската английска гимназия. Семейството има три деца – Георги, Филип и Мария, както и внуци – всички живеят в Англия.