Полезен ли е шоколадът?

27
Добави коментар
angelico
angelico

Ние го обичаме, а дали и той ни обича?
Запитвали ли сте се някога как се приготвя любимия ви шоколад или какви са ползите от него? Може би ако знаете повече няма да се чувствате толкова виновни всеки път когато си хапвате от любимото за вас лакомство.

Ключовата съставка
Ключова съставка на шоколада са флаванолите, вид флаваноиди, които се срещат в какаото, имат антиоксидантен ефект и в частност могат да подобрят кръвообращението. Друг вид флаваноли се срещат в плодовете, зеленчуците и определен вид напитки като червено вино и зелен чай Днес е научно доказано, че богатото съдържание на флаванол в какаовите зърна може да бъде полезно. Например, какаовият флаванол може значително да подобри състоянието на сърдечносъдовата система.

Митове за шоколада
Изследванията по отношение на шоколада имат за цел да развенчаят митовете, които витаят около този толкова приятен деликатес. Шоколадът не е причина за появата на разнообразие от състояния и симптоми, каквито са акнето, алергиите и мигрената. Успоредно с това обаче, шоколадът съдържа кофеин, затова чаша горещ шоколад преди лягане със сигурност няма да ви помогне да заспите бързо и лесно. Независимо от това обаче, трябва да знаете, че шоколадът съдържа много по-малко кофеин от колкото безкофеиновото кафе например.

Шоколадът не съдържа голямо количество холестерол. В действителност натуралният шоколад има способността да редуцира нивото на вредния LDL-холестерол. Проведените експерименти показват, че шоколадът съдържа четири пъти повече антиоксиданти отколкото зеления чай Не бързайте да тържествувате обаче. Шоколадът често бива комбиниран с масло, наситени мазнини и захар затова все пак е здравословно да добавите към менюто си и чаша зелен чай.

Шоколадът повдига настроението
Консумацията на шоколад е свързана с дълголетието. Не трябва да забравяте обаче, че не бива да се прекалява, позволени са не повече от няколко шоколада месечно. Ключов фактор в случая е умереният прием на шоколад. Едно блокче черен шоколад, със съдържание на поне 50% какао на ден може да бъде полезно. От психологическа гледна точка шоколадът помага за приповдигане на настроението. Той повишава нивата на серотонина и ендорфина, които определят настроението на този, който го консумира. За съжаление човек лесно може да се пристрасти към шоколада, именно затова е препоръчително да не се прекалява с консумираното количество.

Като става дума за настроение, знаете ли че когато говорите на някого повишавате неговия имунитет и нивото на произвеждания от неговия организъм серотонин. Именно затова приятния, закачлив разговор и шоколада са една перфектна и здравословна комбинация.

Шоколадът и слънцето
Според резултатите от изследванията в тази област, натуралният шоколад предпазва кожата от увреждане при продължителен престой на пряка слънчева светлина. Освен това той стимулира притока на кръв към кожата и редуцира нейната грапавост. Разбира се дори и натуралния шоколад трябва да се приема в умерени количества. Натуралният шоколад е богат на минерали включително на магнезий, калций, желязо, мед калий и цинк. Нивата на тези елементи варират според качеството на шоколада и процеса на неговото производство.

Шоколадът като източник на енергия
Шоколадът е изключително добър енергиен източник. Именно заради това по време на войната в Персийския залив, американската армия получава редовни доставки на шоколад. Същата е и практиката по време на Втората световна война, когато на войниците се дава шоколад, защото той е богат на мазнини, има висока хранителна стойност и поддържа концентрацията на високо ниво, заради съдържанието на кофеин в него.

Пикантният шоколад
Първоначално какаото се е използвало предимно за приготвяне на пикантни ястия, а не на сладкиши. Древните маи наричали какаото “храна на боговете” и често рисували изображения на какаови шушулки. Също както маите и ацтеките, приемали натрошените какаови зърна под формата на горчива напитка, подправена с чили. Според техните вярвания какаото олицетворява мъдростта и проницателността. И до ден днешен мексиканците са прочути заради своя сос, приготвен от какаови зърна. Известен с името моле, той е пикантен, а не сладък на вкус. Ако сте решили да закупите натурален шоколад с по-голям процент съдържание на какао, ще видите, че той съдържа по-малко захар какаово масло и мляко в сравнение с останалите видове шоколад, например финия млечен шоколад и шоколада масово производство. В резултат, натуралният шоколад е леко по-горчив. Натуралният шоколад със съдържание на 80% какао е много по-горчив, но независимо от това изключително приятен на вкус. Ако някога някъде се натъкнете на комбинация от шоколад и пилешко месо, не бързайте да се извръщате с погнуса. Опитайте и ще откриете едно прекрасно стимулиращо и питателно ястие.

Окончателната присъда
За съжаление на всички, които обожават шоколада, заключението е че той е полезен само в умерени количества. За предпочитане е да се консумира предимно натурален шоколад, който съдържа повече от 50% какао.

Шоко-реторика
Швейцария е страната, където се консумира най-много шоколад на глава от населението, следвана от Австрия и Ирландия. Обединеното Кралство е на седмо място в тази класация.
Ако искате да се наслаждавате едновременно на шоколад и алкохол, най-успешно бихте могли да комбинирате белия шоколад с шампанското и натуралния шоколад с червеното вино.
За сравнение, през зимата се консумира по-голямо количество шоколад отколкото през лятото.
66% от шоколада се консумира между отделните хранения, а 22% между 8 вечерта и полунощ.