Харесвате ли уиски?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако отговорът е да – ето някои интересни факти за уискито, с които трябва да сте наясно.

Когато в САЩ е имало „сух режим”, потреблението на твърди напитки е било забранено. Но е било разрешено на хората да пият уиски на основата на лечебните му свойства.

Не много хора са наясно със срока на годност на уискито. Без да отваряте бутилка уиски ще има същия вкус до 100 години. Но след отваряне, трябва да се консумира в рамките до 5 години.

Има някои марки уиски, които съдържат странни химикали. Действието на такова уиски е като удар отзад!

Един любител на уискито никога не би добавил лед, защото вкусът му се променя. Редовните пиячи на уиски винаги го консумират на стайна температура.

Скочът и ирландското уиски са популярни в цял свят. Двата вида са изработени при различни процеси – има разлика в дестилационния метод на марката.

Най-известните уискита са класифицирани в пет групи по целия свят. Те са: американско, скоч, канадско, ирландско и бърбън.

Повече от 5000 различни видове малцово уиски са познати в света и голяма част от това уиски идва от Шотландия.

Има два правилни начина да се пише: Whisky и Whiskey. Whiskey се отнася до уискита дестилирани в Ирландия и Съединените щати, а  Whisky  обикновено се използва за уискита, дестилирани в Шотландия, Уелс, Канада, Япония и други страни.

И днес има спор между Ирландия и Шотландия кой е направил първото уиски. Но историците казват, че произвеждането на уиски е започнало в Ирландия през 1172 г.

Има причина за тъмния цвят на уискито. В САЩ е прието да отлежава в бъчви, които се опушват по специален начин преди употреба. В тях уискито отлежава поне 2 години.

Тенеси уискито (Tennessee Whiskey) е популярно по целия свят. То има уникален вкус, защото след дестилацията се филтрира по специален начин. Пропуска се бавно, капка по капка през 3-метра пласт  дървени въглища от сладък клен.