Теории на конспирацията

102
Добави коментар

По принцип, имам една теория, че 90% от хората на света са идиоти, но тоя факт се осъзнава само от останалите. Е, понякога ме обхваща някакъв неоправдан оптимизъм и почвам да си мисля, че може би мнозинството не е чак толкова тъпо, но винаги в такъв случай реалността ми плесва отрезвяващо приятелско шамарче, един вид потупване по бузата и иронично-подигравателен поглед.

Един пример за такова ме споходи, четейки коментарите под една статия на Капитал за теориите на конспирацията и баламите, които вярват в тях…

Всъщност, аз се бях наканил да напиша нещо на абсолютно същата тема и подсказката за това отлежава вече месеци в моя google notebook – провокираха ме, разбира се доволното количество писания, на които съм попадал на тема масонско-илюминатския заговор, книги от “капацитети” като георги ифандиев (тва е един ненормалник от телевизия скат) за това как ционистите контролират света, както и множество коментари в собствения ми обичен блог, препоръчващи ми да гледам филмите на Майкъл Мур и вездесъщия Zeitgeist.

Прости обяснения на сложни проблеми

Ясен Пекунов обаче ме е изпреварил и е излял в изтънчена проза общо взето това, което и аз мисля по въпроса (един път да имаме едно мнение с него, да не повярваш ) – че хората, които вярват в разните му там теории на конспирацията просто чувстват безпомощни че не могат да схванат какво и защо се случва около тях, не успяват и да контролират собствения си живот – затова са склонни приемат простичките обяснения че злите сили владеят света и те самите нищо не могат да направят. Нищо, освен да ми досаждат с глупостите си, разбира се.

Ясно е за всеки, претендиращ да подслонява под шапката си малко повече сивота от Барека, че да се вярва безрезервно на казионните медии не е много добра идея. Но някои хора винаги са се изкушавали от мисълта, че светът е толкова просто устроен, че даже те могат да го разберат. За предпочитане без особени усилия или, не дай си боже, некакво образование, четене на дебели книги и т.н. Колко по-лесно е да кажеш, че юдео-масоните са виновни за всичко…

Чак смешно ми става, като някой ми препоръча да гледам филма Zeitgeist с апломб и увереност: “гледай го и ще разбереш“ демек от някакъв филм ще получа просветление свише и ще ми станат кристално ясни основните движещи сили на световната икономика, общество и политика. Хиляди години учени и мислители се опитват с променлив успех да разберат какво движи света, ама кво знаят те – всичко, което ни трябва е да гледаме 90 минутно филмче, започващо с откраднат от един от любимите ми комици монолог за религията и продължаващ с конспиративен и назидателен тон с няколко съшити с бели конци елементарни обяснения на сложни световни проблеми.

Шамарчето

То не, че е кой-знае какво шамарче, ама просто леко се потресох като видях коментарите под статията, които доста агресивно (да не говорим, че на места и фигуративно – анатомически) се противопоставят на гледната точка на автора и го обвиняват… в какво друго – че е купен от юдео-масоните, за да въвежда народонаселението в заблуждение, така щото американците и илюминатите имат интерес да държат България слаба и народа й глупав, за да ни управляват по-лесно.

Не съм предполагал, че такова голямо количество хора, нежели пък читатели на като че ли най-ставащия за четене вестник у нас, страстно вярват в конспиративни приказки. Ама кво се учудвам, щом “лекарство”, което се самовъзхвалява, че с него едновременно можете да си излекувате спин-а и да си лъснете сребърните лъжици е най-продаваната хранителна добавка у нас, повече хора вярват на хомеопатията отколкото на витамините, а игри с есемеси, астролози, магове и екстрасенси се харчат като топъл хляб по всички телевизии.

Ама все пак, ако посмея да завърша неоправдано оптимистично и да използвам един път и аз един апломб, прогресът винаги е бил движен от науката, а религиите (независимо дали се казват социализъм, християнство, фашизъм, анти-глобализъм, конспирации и т.н. масови заблуди) са били само пясък, понякога и чакъл де, в колелата му

помощ за абонамента?

Tags: zeitgeist, теории на конспирацията, цитросепт