Как да си направим сурова торта?/ How to make raw cakes?

3
Добави коментар
sevelina.v
sevelina.v

Ако сте решили да замените традиционните тежки торти с нещо по-леко и здравословно и се чудите какво да бъде то, предлагам ви няколко варианта на сурова торта от прекрасния блог GOOD NATURED FOOD. Запознайте се с рецептите, снабдете се с необходимите продукти и запретвайте ръкави. Освен това от тортичките може да изядете неограничени количества, защото освен мега вкусни, дааа са и супер здравословни

 

Веганството (освен психична болест) е чуден начин да преоткриеш десетки природни храни, изобилстващи от полезни хранителни вещества и елементи. Липсата на млечни продукти и яйца преди ми изглеждаше почти непосилна и макар да бях вегетарианка от много години, никога не съм усещала толкова енергия и лекота, откакто намалих млечните продукти.

Ако имате бърз метаболизъм това не е проблем, но не е задължително да усещате негативния ефект от млечните директно в килограмите. Множество други малки сигнали подсказват, че на тялото ви му е трудно да преработи всичките тези ‘незаменими’ продукти. Слуз, храчки, целулит, натрупване на мазнини около ханша, честа умора, остеопороза са само част от последствията от тези храни.

Днес информацията не само е достъпна, тя ни залива отвсякъде. Всеки, който има интерес да бъде здрав, енергичен и в добра физическа форма (ало, бодибилдърите), има отговорността да се погрижи да е добре информиран за тези факти. Аз никога не съм проповядвала веганизъм, нито ще го правя сега. За сметка на това пък ще ви покажа как съвсем лесно и бързо можете да си приготвите вкусни, природни торти, без млечни продукти, яйца, глутен (да, може!) и в същото време с витамини, минерали, микроелементи, растителни протеини, полезни мазнини и много много наслада

Както при конвенционалните торти, суровите се състоят от блат и крем. Те, обаче, са съвсем сурови и не губят нито прашинка от полезните си свойства.

В тази публикация съм избрала да ви покажа 4 вида сурови торти, които са по-скоро ‘класически’, ако може да има класика в суровоядството изобщо. Да видим како съдържат те:

Блатове

Блатовете най-често се приготвят от ядки и фурми. Ядките са сурови, понякога накиснати, за да се стимулират ензимите им и да станат по-лесни за храносмилане. Всяка ядка има различно време за накисване в зависимост от строежа си. Така например, бадемите имат нужда от 8 часа, докато кашуто само 2.

Фурмите са основна съставка в блатовете, защото едновременно ги подслаждат и създават гъста плътна консистенция, удобна за работа. Макар да са страшно сладки, те буквално преливат от фибри. Всъщност, в природата никъде не се среща чиста захар като тази в големите бели пакети в супермаркетите. Както в плодовете, така и в зеленчуците, тя винаги се приема заедно с балансирано количество фибри, които улесняват преработката й.

Освен фурми се използват всякакви сушени плодове като стафиди, кайсии, червени боровинки, череши и т.н. В зависимост от концепцията на вкуса на вашата торта можете да правите безброй комбинации.

Като добавки към блатовете може да се добавя всичко, което се сетите – какао, рожков, ванилия, лимонова кора, всякакви есенции. В моите мини тортички съм използвала за основа лешници, бадеми, кашу и кокос.

Кремове

Един от най-забавните моменти е измислянето на крем. За разлика от млечните, в които основна съставка са яйцата и млякото, при суровите торти крем може да бъде абсолютно всичко, което може да се пасира и да образува гъста текстура. Едни от най-популярните и подходящи продукти са накиснато кашу, авокадо, банани, тахан, кокос във всичките му форми.

Всеки от тези природни продукти може да се пасира на крем и да се овкуси според идеята на тортата – плодове, мед, карамел, ванилия и т.н. Един от най-важните продукти, за да получите стегнат крем след охлаждане е кокосовото масло. То има свойството да се стяга при ниска температура и да се топи до олио при стайна. Като хранителна стойност е суперхрана. Един от най-добрите източници на наситени мазнини, има антибактериално и имуностимулиращо действие, подобрява храносмилането и усвояването на минерали и есенциални мастни киселини от омега комплекса.

Една бележка за наситените мазнини. Често в пространтстото ще срещнете наситени мазнини като причина за сърдечни болести, болест на Алцхаймер, затлъстяване и т.н. Важно уточнение при използането на този термин е разграничаването на видовете наситени мазнини. При единия вид те са добити естествено, докато при другия са използват ненаситени мазнини, които се обогатяват изкуствено. Този процес често се нарича хидрогениране и удължава живота на мазнината, както и този на бисквитките в магазина.

Известно е от редица медицински изследвания, че местности, в които има предимно консумация на наситени мазнини, например кокосово масло, могат да се похвалят със завидно добро здраве особено по отношение на сърдечните проблеми.

Скритият коз на кокосовото масло е, че 50% от съдържанието му представлява рядко срещаната, понякога наричана чудотворна лауринова киселина. Преработвайки тази киселина усвояваме мощните антибактериални и антивирусни свойства, които се крият в плода. Миенето на зъби с кокосово масло е един от най-надеждните и ефикасни начини да предпазите зъбите си от всякакви натрупвания и болести.

Така, обратно на тортичките

За тортичките, които съм ви приготвила, използвам най-лесните кремове, а именно от кашу, банани, авокадо. Всеки един може да бъде допълнен с аромати по ваш вкус.

Украса

Украсата, както при сладкарските изделия, зависи изцяло от въображението ви. Вместо фондан или желатин, можете да украсите с веган шоколад, кокосов крем, ядки, плодове и всичко, което се сетите. Да пристъпим към действие

Сурова торта с лешници и мока крем
за 4 бр. малки тортички

50 гр лешници
50 гр фурми
1 с.л. кокосово масло
1 с.л. какао
1 банан
3 с.л. какао
4 с.л. кокосово масло
1/8 ч.л. мляно кафе

Лешниците се пасират в кухненски робот, заедно с фурмите и 1 с.л. какао и кокосово масло. Сместа се разпределя на дъното на формичка за мъфини и се прибира в хладилник.

Бананът, какаото и кафето се пасират на крем. Внимателно се изсипва кокосово масло на струйка, докато се поеме напълно. Кремът се излива върху изстудения блат и се прибира в хладилника за няколко часа.

Важно уточнение за бананът е той да бъде зрял. Зрелите банани имат по-богато съдържание на антиоксиданти, както и антиракови свойства. Също така при тях неразтворимото нишесте се трансформира в захар, която е много по-лесна за храносмилане. От друга страна зелените банани осигуряват по-продължително храносмилане, следователно по-бавно падане на кръвната захар и глад

Много вкусна силно какаова тортичка, богата едновременно на всички нужни за организма вещества – растителни протеини, плодова захар и полезни мазнини.

 

Сурова кокосова торта с нектарини
за 3 бр. малки тортички

20 гр. кокосови стърготини
50 гр светли стафиди
1 с.л. кокосово масло
50 гр накиснато за 2 ч. сурово кашу
1/2 бр. зряла нектарина
3 с.л. кокосово масло
1 с.л. мед

Аналогично кокосът и фурмите се смилат на гъста паста, заедно с 1 ч.л. кокосо масло. Прави се  равен блат в подходяща форма, като сместа се притиска хубаво към дъното. Можете да използвате чаша с плоско дъно.

Кремът се приготвя като се пасират кашуто, нектарината и медът, а кокосовото масло се изсипва постепенно, докато се усвои. Понеже нектарините са сладки плодове, не е нужно да добавя допълнителен подсладител. Ако все пак обичате по-сладки десерти или самия плод не е достатъчно сладък и зрял, добавете мед на вкус. Кремът се излива върху блата и се охлажда за няколко часа в хладилник.

 

Сурова бадемова торта с малини
за 3 бр. малки тортички

50 гр бадеми
50 гр фурми
1 с.л. кокосово масло
50 гр малини
50 гр накиснато за 2 ч. сурово кашу
4 с.л. кокосово масло
1 с.л. мед

Бадемите и фурмите се смилат на паста, добая се 1 с.л. кокосово масло и от сместа се оформя блат в подходяща форма. Кашуто се смила с малините и се добавя медът и постепенно кокосовото масло при непрекъснато бъркане. Кремът се излива върху блата и се охлажда за няколко часа.

Украсява се по желание, аз използвах какаови зърна.

 

 

Торта с шамфъстък и авокадо
за 2 бр. малки тортички

50 гр шам фъстък (имах само печен, но може и суров)
50 гр стафиди
1 ч.л. кокосово масло
1/2 зряло авокадо
1 с.л. мед
4 с.л. кокосово масло

Ядките и фурмите се смилат на гъста паста, заедно с 1 ч.л. кокосово масло. Оформя се блат и се поставя в хладилника.

Кремът се приготвя от авокадо, мед и шепа шам фъстък. Смилат се в блендер до кремообразен вид, след което се добавя и кокосовото масло, докато постепенно се усвои. Излива се върху блата и се охлажда за няколко часа.

Когато използвате авокадо за крем е важно то да е зряло, за да може да се пасира добре. Излишно е да споменавам, че ползите му се умножават, когато е в зрял вид. Плодът е източник на полезни мазнини и фолиева киселина. Можете да го използвате вместо бананите в какаовата торта, както казах повечето от основите за кремовете са взаимнозаменяеми.

Надявам се статията да ви е била полезна Подарявам ви едно мини парченце от малиновата тортичка с голяма радост от споделеното. Ако имате някакви въпроси относно процедурите, описани по-горе, не се колебайте да пишете тук или във Фейсбук страницата на блога.

Цялата работа по мини тортичките ми отне около час и половина, което е ужасно малко за 4 различни вида кремове и блатове. Суровоядството наистина спестява много време.

Това е само една малка част от вариантите, които можете да сътворите, така че ви оставям с глад за експерименти и новаторство.

 

 

-Севи Асенова

Споделете, моля! Like this:

Like Loading…

Related