Флокс

24
Добави коментар
maritime
maritime

Phlox

Флоксът не изисква специални грижи, а превръща двора в истинска райска градина, пръскайки наоколо приятен аромат. Стъблата достигат височина 70-80 см. Цветовете са самоопрашващи се. Събрани са в много големи полусферични съцветия на върха на стъблата. Багрите са от бяла и бледосиня до яркочервена и наситено розова. Ухаят много хубаво.

Грижи –  Времето за размножаване на флокса е в ранна пролет веднага след като се покажат младите стъбла. Когато туфата стане по-голяма, обикновено през три-четири години, разделете я. Внимавайте да не нараните корените.

Разсажда се на разстояние 40 х 60 см. Растенията се прихващат бързо и зацъфтяват още същата година.  Флоксът може да се размножи и чрез вкореняване на стъблени резници през лятото, дълги 5-7 см. Листата в долната част на резника се премахват. Нареждат се в саксии, които след това се покриват с фолио.  За да се развива добре, растението изисква богата на хранителни вещества, рохкава и умерено влажна почва. Мястото трябва да е слънчево, защитено от силни ветрове. Поливайте редовно, но внимавайте да не мокрите листата.  На есен отрежете прецъфтелите стъбла на 10-12 см височина, за да зазимите растенията.

 

Съвет – След като цветовете увехнат, отстранете съцветията – така ще запазите наситеността на баграта на новите цветове.