Facebook понижавал удоволствието от живота

0
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Общуването в социални мрежи поражда негативни емоции

Използването на Facebook може не само да развали настроението ви, но и да понижи удовлетвореността от личния ви живот, разкри проучване на Мичиганския университет.

Изследователите са оценявали два аспекта: афективното състояние (настроението в даден момент) и когнитивното благополучие (доколко сте доволни въобще от живота).

В продължение на две седмици на участниците в проучването са изпращани по пет SMS съобщения дневно с линк към анкета във Facebook, която е трябвало да посетят задължително. По този начин е оценявано афективното състояние в даден момент.

Оказва се, че с всяко следващо съобщение настроението на участниците в експеримента се влошавало.

За оценка на когнитивното благополучие (удовлетвореността от живота), участниците са попълнили специална анкета преди началото на изследването и след приключването му. Резултатът е, че във втората анкета оценката за личния живот, постиженията и положението в обществото е по-ниска отколкото в първата.

Любопитен факт е, че установените закономерности не зависят от популярността на анкетирания, от броя на неговите приятели във Facebook, от пола, възрастта, самооценката и чувството за собствено достойнство, нито от това дали има широк кръг социални контакти или е самотен.

Тезата, че виртуалното общуване може да помогне на хората в някои сложни житейски ситуации, не се потвърждава, заключават авторите на проучването. Напротив, често социалните мрежи засилват негативните емоции, правейки хората нещастни.