Взрив на газови бутилки в центъра на София, 11 ранени

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка: Булфото

Взрив разтърси центъра на София в района на бул. „Цар Освободител“ срещу Руската църква около 19.20 ч. Десет души са откарани в болница, но още не е напълно известно какво е състоянието им. До момента няма информация за жертви.

Експлозията избухна в сградата до бившия магазин „Минерал сувенир“, където се помещава китайски ресторант, предаде репортер на „Дневник“. Една жена е с опасност за живота.

От МВР съобщиха, че по първоначална информация са се взривили газови бутилки в ресторанта, в следствие на което се е срутила стена.

По сградата има сериозни щети, прозорците са счупени. Падналите отломки са смачкали два автомобила, които са се намирали на бул. „Цар Освободител“.

Районът е отцепен от полиция. На мястото на инцидента има пожарни и линейки. По ул. „Бенковски“ между клоновете на DBank и СИБанк има отворена метална врата, през която се вижда буквално строително свлачище, каза за „Дневник“ очевидец. Той допълни, че полицията е ограничила достъпа до мястото и забранява снимки.

Десет пострадали, един в тежко състояние. По информация на БНТ в института за спешна помощ „Пирогов“ са откарани три жени с фрактури в крайниците и мъж, който е в тежко състояние и се намира в шоковата зала. Във ВМА са двама по-леко пострадали, а останалите четирима са в ИСУЛ.

Според шефа на „Спешна помощ“ сред пострадалите има китайци (вероятно от персонала на заведението), испанка и турчин.

Пред БНТ дежурният в ИСУЛ д-р Евтимов съобщи, че в болницата са били откарани четирима души – всички китайци от персонала на ресторанта, които са в добро състояние. Трима са с повърхностни наранявания по главата и крайниците, прегледани са и вероятно скоро ще бъдат освободени, каза лекарят. По думите ме четвъртият пострадал е жена, за която засега лекарите смятат, че има гръдна травма. Тя няма увредени вътрешни органи и не е в тежко състояние, но ще бъде оставена в болницата, уточни той.

Малко след 20ъч. на мястото на взрива пристигнаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев. При появата на вътрешния министър събралите се хора започнаха да подвикват към него и полицаите ги изтласкаха с над 20 м назад, като разшири отцепената зона, която е опасана с полицейска лента, разказа очевидец пред „Дневник“. Официалният мотив е, че има опасност от втора взривна вълна.

От заведението бяха изкарани още 14 бутилки. Пред БНТ малко преди 21 ч. вътрешният министър обяви, че по първоначални данни става въпрос за битов инцидент.

„Показанията на очевидците и мнението на експертите е, че е битов инцидент. Категорична информация ще имаме след огледа на експертите, които ще влязат за оглед след малко“, обяви Йовчев. Все още в ресторанта има 14 газови бутилки, които ще бъдат извадени. Затова и районът около заведението ще бъде отцепен, вероятно до сутринта.

Към този момент няма да се наложи евакуация на сградата, в която се намира ресторанта, въпреки че по думите на Йовчев от взрива конструкцията на сградата е повредена сериозно.

Малко по-късно МВР съобщи, че ранените са 11. Газовите бутилките са изкарани от сградата и са били обезопасени.