Капитализъм made in Cuba

12
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

В малкия италиански ресторант на Мораима Кабрера в Хавана се предлагат ризото с гъби и царевица, карпачо със зехтин и други деликатеси. Бизнесът върви добре – отбиват се не само туристи, но и местни жители. Шефката е доволна: „Вече можем да назначаваме персонал, което преди не беше толкова лесно. Увеличихме персонала и предлагаме на гостите по-добро обслужване“.

Частните ресторанти в Куба не са новост, но по-рано обзавеждането се състоеше от две-три маси с няколко пластмасови стола. Днес на много места в Хавана вече има луксозни модерни заведения и атмосферата напомня на Барселона или Буенос Айрес. Някои ястия струват около 20 долара, което отговаря на месечната заплата на държавните служители.

„Всичко е в полза на народа“

Много кубинци са регистрирали собствени фирми, стотици хиляди работят като занаятчии, дребни търговци или ресторантьори. „Куба се развива. Отдавна чакахме промяната. Днес вече всеки може да си купи собствена къща, а някои си купуват и коли. Всичко е в полза на народа“, казва една местна жителка. Социалистическото ръководство на страната се опитва да отвори икономиката стъпка по стъпка – постепенно бяха разрешени и отдаването на земя под аренда, и търговията с коли и недвижими имоти. Промяната е видима.

Покрай промените в Куба се раздвижи и търговията с недвижими имоти

По крайбрежния булевард „Малекон“ наред с американските лимузини от 50-те години се движат все повече нови коли. Паралелно с японските возила все по-често се виждат и германски автомобили от висок клас. Навсякъде никнат модерни барове, старите сгради се ремонтират. Почти всеки месец 5 000 къщи и апартаменти сменят собственика си.

Партията все още не се предава

Който има роднини в чужбина, има шанс да навлезе с предимство на новия пазар. Само миналата година кубинците в емиграция са превели на роднините си в Куба 2,5 милиарда долара. Въпреки всички промени обаче кубинското ръководство не говори за реформи, а за „актуализиране на социализма“. Старите ценности на системата трябва да бъдат запазени, настоява 82-годишният президент Раул Кастро. „На път сме постепено да предадем задачите на партийното ръководство на идните поколения. Никога не бива забравяме, че с всички средства трябва да запазим единството на всички почтени кубинци. Това е от стратегическо значение“, подчертава Раул Кастро.

Кубинската комунистическа партия естествено държи цялата власт в ръцете си – опитва се да направлява прехода. Видео, разпространено в интернет, показва обаче каква динамика се крие в промяната: в кадър се виждат млади кубинци, които се движат с Ауди със 180 километра в час. Наемът за колата е 80 евро на ден.

АГ, ТГ/АРД, МП, К. Цанев/ Редактор: Б. Рачева