Забележителности в Маракеш, Мароко – тема за Мароко – Idi.bg

13
Добави коментар
tao
tao

Маракеш, известен още като „розовия град“, е древна столица на Мароко, а също и един от Императорските градове и градовете на 1001 нощ. Ето списък с някои от забележителностите на Маракеш:

Bab Agnaou

Bab Agnaou е една от най-внушителните и красиви порти в града. Намира се в Медината, или „стария град“, в близост до Bab Errob, и води към Гробницата на Саадитите (Saadian Tombs). Според местните легенди в миналото тук били излагани на показ главите на екзекутираните престъпници. Някога портата служела като главен вход към града, през който султаните стигали до разположения наблизо дворец.

Джамия „Бен Юсеф“ (Ben Youssef Mosque)

Цялата Медина на Маракеш е организирана около тази величествена джамия, построена през XII в. в чест на един от седемте патрона на града. След реставрациите през XVI и XIX в. на практика не е останало нищо от първоначалната структура. Каменното минаре на джамията се издига на 40 м над покривите в града.

Музей „Дар Си Саид“ (Dar Si-Said Museum)

В този пищен музей в един от най-красивите градове на Мароко се съхранява колекция с типичните за страната изкуства и занаяти. На приземния етаж са изложени облекла, берберски оръжия и бижута, а на първия етаж, който е издържан в испано-мавритански стил, е изложена прекрасна колекция от дърворезба.

„Мамуния“

Хотел „Мамуния“, един от най-луксозните в целия свят, бил построен през 1923 г. и напълно обновен през 1986 г. при Крал Хасан ІІ. Хотелът бил създаден през XVI в. на площ от над 13 хектара, върху които има голяма маслинова горичка, многобройни портокалови дръвчета и различни видове растения. Голям брой знаменитости, сред които Ричард Никсън, Джими Картър, Уинстън Чърчил и Орсън Уелс са отсядали в легендарния хотел.

Градините „Менара“

В парка, който се простира върху площ от над 90 хектара, са засадени маслинови дръвчета. Той е ограден от кирпичена стена, а в центъра му има огромно изкуствено езеро от XII в. Тук е изградена първата канализационна система и система за водоподаване. В единия край на езерото се издига елегантен павилион, напълно възстановен през XIX в., чийто зелен керемиден покрив блести ослепително на залез слънце. Някога градините били използвани от кралското семейство за романтични срещи, а днес са отлично място за усамотени разходки на фона на заснежените планински върхове.

Гробницата на Саадитите (Saadian Tombs)

През 1591 г. с изграждането на първото кубе в Маракеш започва строежът на некропол,  където щели да бъдат гробниците на предците на саадитския султан Ахмад ал-Мансур. Тук още от 1557 г. били погребвани принцове от династията на Саадитите, като през XVI в. били създадени мавзолеи за тринадесет суверени. Изтънчената декорация, която хармонично се съчетава с изчистените архитектурни линии, превръща мавзолея в необикновено произведение на архитектурата. Когато Moulay Ismael поел управлението на града през 1677 г., заповядал около гробницата да се построят предпазни стени и мавзолеите били открити отново чак през 1917 г.

Bab Ahmar

Bab Ahmar, или „Червената порта“, е построена от алауитите през XVIII в. и била използвана най-вече от султаните като вход към разположения наблизо дворец. Когато кралят не е в Маракеш, портата е отворена за обикновените хора и през нея се излиза на площада близо до двореца.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1182 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност