Abercrombie & Fitch, Aeropostale и American Eagle вече не са на мода

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Трите модни вериги са изправени пред още едно предизвикателство – все повече международни модни марки от техния ранг навлизат на пазара в САЩ. Снимка: Ройтерс

Abercrombie & Fitch, Aeropostale и American Eagle Outfitters вече не са на мода в САЩ заради капризните младежи и едва ли ще съумеят да върнат пазарните си позиции, пише Ройтерс.

Търговците на дрехи Abercrombie & Fitch, Aeropostale и American Eagle Outfitters, известни и като „3A’s”, са популярни открай време с готините си дънки, суичъри и тениски за младежи. Но по всичко личи, че младите клиенти вече не проявяват интерес към дрехите им с избродирани лога по тях, а предпочитат да си купуват електроника или по-евтините дрехи на модните вериги Zara, H&M и Forever 21, които обновяват колекциите си по-често.

Проблемът за 3A’s е отливът на клиенти, докато H&M и Gap привличат клиенти от всички възрасти.

След като вчера American Eagle даде слаба прогноза за есенния сезон, акциите й се сринаха до 1,5-годишно дъно. Миналото тримесечие брутният маржин на American Eagle слезе с 3,6 процентни пункта до 33,8 процента от приходите, което е под обичайния дял от 40 на сто. Тогава акциите й се потопиха с 14%.

80% от продажбите си American Eagle дължи на основната си модна линия. Изпълнителният директор Робърт Хенсън обясни, че конкуренцията е ожесточена и компанията му трябва по най-бързия начин да предложи нови колекции.

„Младежите искат да са в крак с модата, но не искат и да харчат много. Ето защо новите модни тенденции са идеални за тях“, коментира анализаторът от Brean Capital Ерик Бедър. Например, H&M продава мъжки тениски с V-образно деколте за 5,95 долара, докато сега тениските на Aeropostale се предлагат за 6,99 долара с намалението. Причината за разликата са постоянните намаления.

По-рано този месец Aeropostale обяви спад от 15% в продажбите си спрямо предходното тримесечие. А до края на годината анализаторите на Wall Street очакват печалбата на една акция да падне с повече от две трети, до 21 цента на акция. Aeropostale и Abercrombie ще оповестят тримесечните си отчети по-късно днес. Миналата седмица Barclays понижи прогнозата си за размера на печалбата на Abercrombie заради „интензивната рекламна среда“.

Конкуренцията в САЩ става все по-ожесточена. Статистическите данни показват, че младежите са похарчили голяма част от спестяванията си за електроника и по-малко за дрехи.

Според консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas това е така, защото младежката заетост тази година е много ниска, а родителите им се борят с високите данъци и осигуровки върху работните си заплати, цените на горивата и бавното намаляване на безработицата.

Трите модни вериги са изправени пред още едно предизвикателство – все повече международни модни марки от техния ранг навлизат на пазара в САЩ.

Продажбите на шведския H&M в САЩ за първото полугодие са скочили с 10%. Съвсем скоро марката отвори и онлайн магазин. В САЩ компанията има 269 магазина, като само за миналата година е отворила 40.

Тази година Uniqlo, собственост на японския търговец на дрехи Fast Retailing, ще отвори още 6 магазина в САЩ. Целта на бранда е до 2020 г. да притежава 200 магазина в страната.

Между 2007 и 2012 г. пък продажбите на Zara в Америка се утроиха.

Американските конкуренти също крадат пазарен дял от 3A’s. Oтново за периода 2007-2012 г. приходите на Forever 21 скачат с 82%.

Тези вериги предлагат и нови и иновативни продукти като дългото бельо на Uniqlo, което загрява при допир, например, и поради тази причина е рисковано да се предлагат същите модели отново и отново.

„На пазара няма много иновативни дрехи за изтънчения вкус на някого, но има много места, от които можеш да си купиш дрехи“, казва изпълнителният директор на WSL Strategic Retail Уенди Лейбман.

Aeropostale възнамерява да прекрати шиенето на дрехи с логото на компанията на тях и да използва по-скъпи материали. Анализаторът от KeyBanc Ед Юрима счита този ход за мълчаливо признание, че целевата група на тийнейджърите си е отишла.

Миналата година много от веригите за облекла спечелиха от разразилата се мания по светлите дънки. Но тази година анализаторите считат, че желанието на младежите да притежават такива дънки на всяка цена определено няма да ги върне в магазините.