Ябълчена киселина

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Ябълчената киселина /malic acid/ представлява двуосновна органична киселина. Тя е безцветно, хигроскопично кристално вещество, което отлично се разтваря във вода и етанол.

За пръв път ябълчена киселина е изолирана от шведския химик Карл Шееле, който я открива през 1785 година в зелени ябълки. Киселината има свойства на хидрокси киселини, а солите ѝ се наричат малати.

При температура от 100 градуса се разтопява много лесно. Ябълчената киселина принадлежи към групата на плодовите киселини, защото се среща предимно в плодовете.

Употреба на ябълчена киселина

Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под наименованието Е296. Разрешено е да се добавя в храната, защото се счита за напълно безопасна.

Добавянето на ябълчена киселина в хранителните продукти помага за поддържането на определени стойности на pH в техния състав.

Киселината се използва за нормализиране на киселинността на продуктите или за придаване на леко кисел вкус. Намира приложение във винопроизводството, за приготвянето на плодови напитки, в сладкарството.

Във фармацевтиката на основата на ябълчена киселина се правят някои лекарства – препарати срещу дрезгав глас, слабителни, за лечение на сухожилията.

Ябълчената киселина намира приложение и в козметиката. Тя е важна съставна част на редица козметични средства, основен компонент е на лака за коса.

Източници на ябълчена киселина

Ябълчената киселина е една от най-разпространените киселини в природата. В естествено състояние ябълчената киселина се намира в ябълките, домати, трънки, вишни, ягоди и други плодове.

Среща се и в неузрялото грозде и други растения с подобен кисел вкус. Ябълчената киселина се намира в никотина под формата на никотинови соли.

Тя е междинен продукт при обмяната на веществата в живите организми. Обикновено се получава от сок от диви ябълки. Ябълковият оцет също съдържа завидни количества ябълчена киселина.

Ползи от ябълчена киселина

Смята се, че ябълчената киселина е напълно безопасна за здравето. Тази киселина е важен елемент на междинния метаболизъм в организма. Тя подобрява тонуса, действа благоприятно за усвояването на лекарствата, помага на хипертониците.

Ябълчената киселина оказва благоприятно влияние върху работата на бъбреците и черния дроб, предпазва еритроцитите от влияние на някои медикаменти. Не е определена допустима дневна доза на ябълчената киселина.

Ябълчената киселина се използва за избелване на зъбите. Това е един от най-ефективните и в същото време безвредни начини. За целта се прилагат богатите на ябълчена киселина ягоди, които се смачкват и се втриват в зъбите в продължение на 5 минути. Тя действа стягащо на венците и отстранява натрупаната плака.

Ябълчената киселина е един от най-добрите съюзници на красотата. Освен излющващо действие, тя стимулира клетките и засилва клетъчния метаболизъм.

Ябълчената киселина е отличен стимулатор на енергията. Тя повишава тонуса и увеличава работоспособността. Помага при хронична умора.

Ябълчената киселина подпомага храносмилателните процеси и консумацията на плодове, които са с високо съдържание на тази киселина гарантира добро стомашно здраве.

Вреди от ябълчена киселина

Ябълчената киселина не бива да се дава на новородени и малки деца, поради тяхната неспособност да обработят по-големи количества от нея. Засега не са познати други противопоказания на тази киселина.