Малката русалка на 100

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

На тази дата преди 100 години е открита емблемата на Копенхаген – статуята на Малката русалка.

Бронзовата фигура на героинята на Андерсен е дело на скулптора Едвард Ериксен, попоръчка на крупния пивовар и меценат Карл Якобсен.

Модел за Русалката е била съпругата на скулптора Елен Прайс – балерина от Кралския оперен и балетен театър.

На 23 август 1913 година Карл Якобсен подарява скулптурата на града и оттогава Малката русалка е символ на датската столица.

През 1964 година се случва трагедия – неизвестни хулигани обезглавяват Русалката. Престъпниците така и не са открити. Благодарение на това, че гипсовата форма за отливане на статуята била запазена, успели да направят нова глава на приказното водно момиче.

Оттогава поседналата на камък край реката метална русалка се осветява нощем от силни прожектори. Първоначално до скалата бдял денонощно и полицай, но след време живата охрана е снета.

По-малко от година след това вандали отново нападат Русалката и отрязват дясната й ръка, но този път престъпниците сами се предали в полицията. Оказали се двама подпийнали младежи, които в алкохолно опиянение посегноли на столичния символ. Зради самопризнанията хулиганите се отървали доста леко – наказани били само за „повреждане на обществена собствеост“.

Отново поправили Малката русалка и тя пак заела мястото си на сивия камък, загледана във водите, съвсем близо до пътническото пристанище Лангелини.

През 2003 година, в деня на 90-годишнината на Русалката, в Копенхаген беше организира грандиозен празник, в който участва кралският балет на Дания, оркестри, салют и 90 живи „русалки“, които пруваха във водата край статуята.

Преди две години Малката русалка за пръв път напусна родината си. Статуята на приказната героиня на Андерсен за 6 месеца беше в Шанхай, където беше основната атракция в павилиона на Дания на световното търговско изложение ЕКСПО 2010.

Биография на деня:Днес се навършват три години от смъртта на Александър Божков.

Божков е роден на 9 август 1951 година в София.

Той е учредител и съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Завършил е американския колеж в Багдад и Техническия университет в София.

Професионалната му реализация преминава през проектантска организация, Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството, в което е главен експерт и отговарящ за строителната индустрия, през Научноизследователски институт по строителни материали – София, където специализира в областта на енергийната ефективност, опазването на околната среда, разработване на нови проект.

Професионалният му опит се допълва от годините на работа като супервайзер и съветник към министерството на благоустройството на Либия.

Той е основател и първи изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, както и народен представител в 37-ото народно събрание – зам.-председател на Икономическата комисия, председател на Подкомисията по приватизацията.

Избиран е за заместник министър-председател и министър на промишлеността в служебното правителство на Стефан Софиянски и правителството на Иван Костов.

В това си качество Александър Божков има несъмнен принос към реформите, осъществени от правителството: преструктуриране и приватизация на икономиката, създаване на капиталовия пазар, осъществяване на пенсионната реформа. Той е и първият Главен преговарящ за България в преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Александър Божков е основател на Обединения християндемократически център. Избиран е и за зам.-председател на СДС и член на НИС на СДС. Член е на Настоятелството на НБУ от 01.12.2005 г. Преподава в университета «Изкуство на преговорите». Член е на Управителния съвет на Институт за образователни политики и изследвания.

Александър Божков работи и като водещ на седмично предаване „Музика за душата“ в Дарик радио.

Публикациите му обхващат богат спектър от теми – сборниците „Мисли за душата“, „Още мисли за душата“, „Държавата срещу реформите“, публикациите в специализирани списания и годишници по теми от сферата на топлинните процеси в строителната индустрия, седмична рубрика във вестник „Дневник“, анализи на политически и икономически теми в печатни и електронни медии.

Под негова редакция Центърът за икономическо развитие издава в продължение на няколко години доклада „Икономиката на България“.

Сашо Божков имаше страст по-голяма от политиката и икономиката и това беше – блусът.

За да я сподели с повече хора, през 1998 година се съгласи да води за половин час едно музикално предаване за поредния рожден ден на Дарик радио – но първия, в който политици станаха водещи.

Слушателите толкова го харесаха, че скоро след дебюта си Ал Бош – псевдоним измислен тогава набързо, започна да води редовното си предаване „Музика за душата“.

11 години по-късно, независимо, че месец преди това е претърпял втора тежка операция, Сашо Божков, който знаеше, че няма почти никаква надежда срещу болестта, се върна в Дарик радио с „Музика за душата“.

Ден преди ефира – на 13 юни 2009 година, написа в блога си вместо покана за среща с блусарите:

„След дълго прекъсване по обективни и субективни причини пак ще бъдем заедно – ще се посветим на вълшебната симбиоза между творението на природата – човешкия глас – и творението на човека – звукът на клавишите на пианото“.

На този ден в историята: • 1244 – Турската армия превзема Йерусалим. • 1305 – Екзекутиран е Уилям Уолъс, шотландски национален герой – борец за независимост. • 1328 – Състои се коронацията на Филип VI. • 1382 – Руската войска използва за първи път артилерия при отбраната на Москва от татарите. • 1572 – Късно вечерта в Париж започва масов погром на хугеноти, известен като Вартоломеева нощ. • 1617 – В Лондон е открита първата еднопосочна улица. • 1770 – Джеймс Кук обявява Австралия за колония на Англия. • 1799 – Наполеон напуска Египет и се завръща във Франция. • 1839 – Обединеното кралство анексира Хонконг. • 1866 – Австро-Пруската война приключва с подписването на Пражки договор, съгласно който Венеция е предадена на Италия. • 1877 – Руско-турска война (1877-1878): Водят се най-тежките боеве по време на Втората битка при Шипка (11 август стар стил). • 1889 – Осъществена е първата радиовръзка между кораб и брега. • 1914 – Първата световна война: Япония обявява война на Германия и бомбардира Циндао в Китай. • 1921 – Файсал I е коронован за крал на Ирак. • 1924 – Разстоянието между Земята и Марс е най-малко – за последен път е било такова през 10 век. • 1927 – Никола Сако и Бартоломео Ванцети са екзекутирани на електрически стол в Масачузетс. • 1935 – На кулите на Кремъл са поставени рубинови петолъчки. • 1940 – Втора световна война: Германия започва бомбардировки над Лондон. • 1942 – Втора световна война: Започва Битката при Сталинград, продължила шест месеца. • 1943 – Втората световна война: С победа на Червената армия завършва битката при Курската дъга – най-голямата танкова битка в историята. • 1944 – Втора световна война: Освободена е Марсилия. • 1944 – Втора световна война: Йон Антонеску, министър-председателят на Румъния, е арестуван и е установено ново правителство; Румъния излиза от войната срещу Русия и се присъединява към Съюзниците. • 1960 – В Екваториална Гвинея е заловена най-голямата жаба (3,3 kg). • 1968 – Ринго Стар напуска групата Бийтълс. • 1979 – Балетистът от Болшой театър Александър Годунов получава политическо убежище в САЩ. • 1989 – Приблизително 2 милиона граждани на Балтийските страни се хващат за ръце и образуват 600 км жива верига на свободата, в протест на 50-годишнината от включването им в съветската империя след съветско-нацисткия Пакт за ненападение. • 1990 – Армения обявява своята независимост от СССР. • 1990 – Източна Германия и Западна Германия обявяват, че ще се обединят на 3 октомври същата година. • 1990 – Саддам Хюсеин се появява по иракската национална телевизия със западни „гости“ (всъщност заложници), в опит да предотврати Войната в Залива. • 1991 – Борис Елцин обявява, че КПСС престава да съществува като партия и се спира издаването на вестник Правда.

< Предишна

 

Следваща >