Как да се отървем от стрии?

15
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

От медицинска гледна точка стриите са напълно безвредни. Но от естетическа – те могат да бъдат истински проблем.

Едва ли е възможно да се отървете от стрии напълно, но можете да ги направите практически невидими или да не изглеждат много драстично, като използвате напълно безвредни лечебни средства.

Вземете масло от пшеничен зародиш и смесете равни части със зехтин и алое вера – например по 1 супена лъжица. Тази комбинация е най-добрият овлажнител, който можете да използвате за подобряване на еластичността на кожата.

На нови стрии използвайте крем с ретиноева киселина. Ретинолът увеличава производството на колаген в кожата и това я прави по-еластична. Имайте предвид, че тези продукти са вредни за бременни и кърмачки.

Безопасна за бременни и кърмачки е гликоловата киселина. Тя също увеличава колагена в кожата и има добър ефект при стрии.

Опитайте 100% чисто масло с витамин Е – казват, че той е чудотворен лек за стрии.

Също много ефикасно средство е натуралният лимонов сок. Изцедете няколко лимона, така че да имате достатъчно количество сок и напоете тензух или марля. Сложете компреса върху стриите и оставете да действа един час. След това изплакнете с хладка вода. Лимоновият сок е богат на витамин С, който регенерира кожата.

Кремовете с етерични масла са изключително ефективни. Можете да изпробвате и тази рецепта за домашен лек със следните продукти: 15 гр. пчелен восък, 1 ч.л. масло от лавандула, 1 ч.л. масло от лимон и 2 ч.л. преварена вода. Разтопете пчелния восък на ниска температура и към него прибавете останалите масла и водата. Сипете сместа в празна кутийка от крем или бурканче и използвайте за масаж всеки ден. Не правете по-голяма доза, защото няма много голяма трайност и не се съхранява в хладилник. Трябва да го държите на тъмно в банята.

И да знаете кое не помага: не е доказано, че какаовото масло намалява стриите. Бъдете предпазливи, когато маркетинговите схеми твърдят друго.

Регенериращите кремове или серуми, които твърдят, че съдържат пептиди или протеини, също не е доказано, че възстановяват кожата, увредена от стрии.